Locuitorii din Chișinău și Bălți respiră aer poluat. Cu cât a fost depășită norma zilnică
În ultimele 24 de ore, la Chișinău și Bălți se înregistrează o creștere a nivelului de poluare a aerului. Concentrația de dioxid de azot, monoxid de azot, fenol și aldehidă formică a depășit, în capitală, norma admisibilă cu până la 3,4 ori. În municipiul Bălți, poluarea aerului cu aceste gaze periculoase a crescut de până la 1,7 ori. Agenția de Mediu precizează că indicii au crescut inclusiv din cauza condițiilor meteorologice. Între timp, ministrul Sergiu Lazarencu a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că, în curând, cetățenii din Republica Moldova vor putea urmări calitatea aerului pe care o respiră în regim live.
Potrivit Agenției de Mediu, în ultimele 24 de ore, concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară:
în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,3 ori, fenol – de 1,1 ori;
în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,5 ori.
Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:
în mun. Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,2 ori, monoxid de azot – de 1,3 ori, fenol – de 1,3 ori, aldehidă formică – de 3,4 ori;
în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,7 ori, aldehidă formică – de 1,6 ori.
Agenția atrage atenția că, în perioada 3-4 iulie, caracterul instabil al vremii, influența frontului atmosferic, advecția aerului rece, ploile slabe de scurtă durată și izolat intensificările vântului vor contribui la dispersia poluanților din aer.
„Nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp”, precizează Agenția de Mediu.
Potrivit ministrului Sergiu Lazarencu, în curând, pe malul drept al Nistrului vor fi instalate noi stații de monitorizare a calității aerului atmosferic, iar cetățenii vor putea urmări în regim live cât de poluat este aerul pe care îl respiră.
„Pe partea dreaptă a Nistrului avem 9 stații care ne semnalează depășirile. Avem aici noroc, pentru că nu avem industrii grele. În mare parte, în Republica Moldova aerul se poluează de la trafic. Avem o organizație nonguvernamentala care va instala stații suplimentare. Înțeleg că toți cetățenii vor putea vizualiza live depășirile de poluare, or noi în procesul de integrare în UE vom fi obligați să avem anumite norme, pe care dacă nu le vom respecta va trebui să plătim taxe pentru asta. A fost și cazul Bucureștiului”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.