Rusia este pregătită să continue aprovizionarea cu gaze a Europei prin Ucraina și după 2024
Rusia este pregătită să continue aprovizionarea cu gaze a Europei prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit, la sfârșitul anului 2024. Asta a declarat un oficial rus, citat de Reuters. Potrivit acestuia, tranzitul viitor al gazelor depinde dacă Ucraina dorește sau nu să continue aranjamentul.
Un acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina către Europa, singurul acord comercial și politic rămas între Moscova și Kiev, în război, expiră după 31 decembrie 2024.
Livrările de gaze rusești către Europa, cândva o sursă cheie de venituri pentru Moscova, s-au prăbușit în urma deciziei Kremlinului de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Kievul a declarat că nu intenționează să prelungească acordul pe cinci ani cu monopolul rusesc Gazprom, exportator de gaze prin conducte, sau pentru a semna altul.
De menționat că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului.
Recent, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat în cadrul emisiunii „Indicator economic” de la Radio Moldova, că Chișinăul și Kievul poartă discuții pentru ca concernul rus Gazprom să poată livra gaze naturale în Turcia, iar de acolo în Bulgaria, România și, prin gazoductul ucrainean – în regiunea transnistreană.
În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 de dolari pentru un MWh.