Grădinițele închise pe timp de vară - dificultate pentru unii părinți
Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii. Aproape o treime din numărul total al instituțiilor preșcolare și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile, arată datele Ministerului Educației și Cercetării. Închiderea grădinițelor pune în dificultate o bună parte din părinți, mai ales pe cei care nu au în grija cui lăsa copiii.
Părinții intervievați spun că în lipsa unor alternative instituționale, găsesc alte soluții, iar cea mai rapidă și la îndemână, dar nu neapărat și cea mai sigură, este lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a fraților, surorilor mai mari:
„Atunci când se închid grădinițele pentru perioada de vară eu, soțul sau buneii ne luăm concedii. Uneori copilul trebuia să rămână și singur acasă”.
„Ne descurcăm perfect. Fetița mai mică stă cu băiatul la buneii din oraș. Ei sunt aproape de noi și nu este o problemă. Autoritățile trebuie să se gândească la o soluție pentru perioada de vară. Nu cred că toți părinții pot fi ajutați de bunei”.
„Bunica este mereu pregătită să stea cu nepoții. Fiica lucrează, iar eu stau cu nepotul. Sigur că ar trebui să activeze grădinițele în perioada de vară, dar înțeleg și personalul din instituțiile preșcolare. Ei tot doresc să se odihnească”.
„Noi ducem copiii la bunei în perioada de vară. Nu este comod să mergem la serviciu cu ei. Sigur că este dificil, dar ne descurcăm. Ar fi bine ca să fie mai mult personal în instituțiile preșcolare, iar în timp ce unul se odihnește - altul lucrează”.
„În sat la noi activează grădinița. Personalul grădiniței are concediu, dar dacă plec la serviciu o să stea bunica cu nepotul. Ar trebui să fie majorate și salariile pentru educatori, iar aceștia vor dori să lucreze și vara”.
„A fost greu cu fiica mai mare, pentru că ea de multe ori se îmbolnăvea, dar ne-am descurcat. Copilul mai mic încă nu merge la grădiniță. În această perioadă nu prea am fost la serviciu. În prezent lucrează doar soțul meu”.
Datele oferite de Ministerul Educației arată că aproape jumătate din grădinițe nu le oferă nici o alternativă părinților încadrați în câmpul muncii. Din totalul grădinițelor care activează în Republica Moldova, doar 346 au ales să rămână deschise în perioada de vară. Restul s-au închis temporar pentru perioade ce variază de la 15 zile, până la peste 40 de zile.
Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, secretara de stat Valentina Olaru a precizat că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor pentru a permite personalului să-și ia concediul anual și pentru a realiza reparații capitale sau cosmetice în absența copiilor. Ea a sugerat însă că deciziile trebuie consultate cu comunitatea astfel încât perioada vacanțelor să fie optimă atât pentru instituțiile preșcolare, cât și pentru părinți și copii.