Mihai Isac, despre Trilaterala de la Chișinău: „Asemenea reuniuni ar trebui să fie o normalitate de mult timp”
Combaterea propagandei, a ingerințelor străine și lupta cu războiului hibrid al Federației Ruse sunt problemele care au dominat reuniunea trilaterală, în contextul scrutinelor electorale care urmează atât în Republica Moldova, cât și în România, a menționat analistul politic Mihai Isac la emisiunea paralela 47 de la Radio Moldova. Manipulările informaționale și știrile false nu au hotare și afectează în egală măsură cele trei state, care trebuie să-și unească eforturile pentru a le combate, a precizat Isac.
„De multe ori am văzut că, datorită comunității de limbă, datorită istoriei comune, foarte multe știri false care pornesc din România au efect și în Republica Moldova, dar și știri false sau alte metode de dezinformare pornite din Republica Moldova au efect și în România. Deci este nevoie, desigur și în Ucraina, de a stabili o serie de măsuri comune, eventual și măsuri legislative comune, inspirate din bunele practice europene și nu numai, pentru a sprijini în acest fel creșterea rezidenței instituțiilor din toate cele trei state. Pentru că și România, chiar dacă este membru al Uniunii Europene și al NATO, este totuși supusă la aceleași pericole la care sunt supuse Republica Moldova și Ucraina. (...) Este normal ca măsurile luate de Republica Moldova să fie luate în tandem cu România pentru a reuși să combată mai ușor aceste amenințări și totodată să garanteze un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus expertul.
Mihai Isac a menționat că astfel de reuniuni ar trebui să fie o normalitate de mult timp, „dar a fost nevoie de asumarea de către Chișinău a unui vector pro-european clar, a fost nevoie de schimbarea orientării politice la Kiev, pe fondul invaziei Ruse din 2014”.
Deși reuniunea a fost dominată de problema combaterii propagandei ingerințelor străine pe fondul anilor electorali din Republica Moldova și România, expertul a notat că oficialii din cele trei state au mai abordat și aspecte ce țin de dezvoltarea relațiilor economice, energetice, politice. „Deci este practic o reluare a tuturor angajamentelor anterioare. În mod sigur s-au făcut și o serie de concluzii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, sunt sigur că s-au trasat o serie de sarcini pentru grupurile de lucru pentru a crește interconectivitatea dintre cele trei state”*, a spus Mihai Isac.
La rândul său președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, Angela Grămadă, a declara că „Memorandumul semnat astăzi este un angajament de securitate economică, energetică și securitate informațională, care va contribui la o discuție extinsă, pentru ca cele trei state să poată să identifice resurse în cadrul Trilateralei”. „Asta pentru a preîntâmpina provocări sau pentru a crea condițiile necesare ca să fie eliminate anumite riscuri la care sunt supuse de către un actor terț. Iar acest actor terț în regiunea noastră nu este altcineva decât Federația Rusă”, a precizat experta.
Menționăm că, pe 5 iulie, la Chișinău, miniștrii de externe ai Republicii Moldova, României și Ucrainei au semnat o declarație comună și un memorandum de înțelegere privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine.