Economic

Radu Marian: În câteva săptămâni, Consiliul Concurenței va anunța niște decizii de importanță majoră

Consiliul Concurenței urmează să finalizeze investigații referitor la cazuri importante privind practicile anticoncurențiale, a declarat la emisiunea „Indicator economic” de la Radio Moldova președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian. Potrivit deputatului, pentru ca instituția să fie mai eficientă, au fost alocate mai multe resurse financiare, au fost majorate salariile, iar legislația a fost adaptată la cea europeană, ca să fie examinate, în primul rând, dosarele de anvergură. În opinia lui Radu Marian, Consiliul Concurenței trebuie să se concentreze pe câteva cazuri mai complexe și să iasă de fiecare dată cu niște comunicate despre investigațiile pe care le face. Totodată, deputatul a menționat că Parlamentul planifică în timpul apropiat să audieze în plen raportul Consiliului Concurenței.

„Am schimbat conducerea. Anul trecut abia, pentru că au expirat mandatele, am reușit să numim alte persoane și, în sfârșit, de aproape un an în urmă, avem o majoritate care poate să ia decizii. Din perspectiva atribuțiilor, nu pot să intru în detalii, dar știu că acum pe rol sunt câteva decizii destul de importante. Din câte înțeleg că este în ultima fază pregătirea unui raport. Sperăm foarte mult, în următoarele săptămâni, să avem noutăți. Noi le-am oferit și mai multe resurse, salariile s-au majorat anul trecut. E mai complicat să investighezi companii care plătesc avocați cu câte o mie de dolari pe oră ci salariați care au 9-10 mii de lei pe lună”, a spus parlamentarul.

În același timp, directorul Centrului analitic Economica, Marian Gospodarenco, a remarcat că lipsa de personal este un impediment în activitatea Consiliului Concurenței, care este completat cu state la nivelul de circa 60%.

„La Consiliul Concurenței nici șefi de direcții n-au, nici șefi de secții n-au. Pentru un salariu mici nu se va duce nimeni să-și asume o responsabilități de milioane de lei și să primească 20 de mii de lei.

Amintim că săptămâna aceasta, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere pentru că ar fi încheiat un acord anti-concurențial, care avea drept scop coordonarea prețurilor de comercializare a benzinei, motorinei, dar și a gazului lichefiat. Decizia poate fi contestată în instanță.

Citește mai mult