Externe

Biden, la Summitul NATO: Ucraina îl poate opri pe Putin

Ucraina poate face față agresiunii rusești și poate opri războiul, a declarat președintele american Joe Biden la deschiderea summitului NATO de la Washington. Biden a subliniat că Alianța Nord-Atlantică este „mai puternică acum ca niciodată”, amintind de aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, precum și de întărirea semnificativă a „flancului estic al NATO”, scrie Ukrainskaia Pravda.

Cu toate acestea, creșterea prezenței armatei SUA și a aliaților săi la granița de est a Alianței nu este suficientă pentru a opri acțiunile agresive ale Kremlinului, a adăugat el.

„Putin vrea nimic mai puțin decât subjugarea completă a Ucrainei. El vrea să pună capăt democrației ucrainene, să distrugă cultura ucraineană și să șteargă Ucraina de pe harta lumii. Și știm că Putin nu se va opri în Ucraina. Nu vă îndoiți: Ucraina îl poate opri și îl va opri pe Putin”.

Potrivit acestuia, forțele de apărare ale Ucrainei vor putea obține acest rezultat „împreună cu sprijinul nostru colectiv”, pe care îl au deja.

Miercuri seara, președintele SUA a anunțat furnizarea de noi sisteme Patriot către Ucraina. Ulterior, Casa Albă a publicat o declarație oficială în care liderii a cinci țări s-au angajat să ofere Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană.

În total, partenerii au promis mai mult de 1 miliard de dolari pentru a sprijini apărarea aeriană a Ucrainei, noi sisteme de apărare aeriană și „sute de interceptori suplimentari în următorul an”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult