Aderare UE

Screeningul pentru aderarea la UE. Expert: Republica Moldova intră într-o etapă importantă

La Chișinău, are loc prima sesiune de screening bilaterală în cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reuniunea se desfășoară pentru prima dată în țara candidată, și nu la Bruxelles. În opinia directorului executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, Republica Moldova intră într-o etapă importantă, iar Capitolul cu care începe screening-ul ține de achizițiile publice.

Capitolul achizițiilor publice este primul pe care se face screeningul, experții moldoveni urmând să prezinte Comisiei Europene informații detaliate despre legislația națională. „Urmează să fie prezentată informația cu privire la legislația noastră pe domeniul achizițiilor publice. Experții moldoveni vor informa Comisia Europeană privind legislația națională care transpune acquis-ul Uniunii Europene, inclusiv diferențele care există sau acele prevederi care încă nu sunt transpuse în legislație,” a precizat Groza, într-un interviu pentru Radio Moldova.

Durata estimată a etapei de screening bilateral este de 12-18 luni, în funcție de complexitatea capitolelor. Raportul de screening va evalua diferențele de transpunere și implementare a legislației, stabilind termene și condiții pentru începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare.

Groza a mai subliniat importanța acestui proces pentru armonizarea legislației și obținerea fondurilor necesare pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea nivelului de trai în Republica Moldova: „Ceea ce pot vedea cetățenii ține de acele evoluții pe care le putem implementa în armonizarea legislației, în fonduri pe care Republica Moldova le va securiza pentru a implementa această legislație sau fonduri pentru a întări instituțiile sau de a crea anumite condiții pentru a crește economic, nivelul de trai în Republica Moldova.”

Precizăm că în perioada 10-11 iulie, la Chișinău se desfășoară prima sesiune de screening bilateral, parte esențială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la UE și nu la Bruxelles.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult