Aderare UE

Cristina Gherasimov, în deschiderea primei sesiuni de screening bilateral: „Este piatra de căpătâi a procesului de negocieri propriu-zise”

Astăzi, Republica Moldova marchează un moment istoric în procesul său de aderare la Uniunea Europeană, inaugurând o nouă etapă esențială în negocierile de aderare. În doar doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, Republica Moldova a demonstrat determinare și eforturi susținute pentru a se apropia de statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în debutul primei sesiuni de screening bilateral, care se desfășoară la Chișinău.

„Astăzi pentru noi constituie începutul noi etape în procesul de negociere, în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, în procesul de ancorare a țării noastre într-un spațiu al păcii, al stabilității, prosperități și al libertății pe care ni-l dorim cu toții aici, în Republica Moldova. Faptul că am ajuns la această etapă, doar în doi ani, din momentul în care Republica Moldova a fost oferit statutul de țară candidată, vorbește foarte mult despre eforturile pe care le-au depus echipele din cadrul Guvernului, și, în general, efortul societății noastre, care reprezintă dorința noastră ca țară să devenim stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline pe cât de curând posibil”, a spus Cristina Gherasimov.

Acest progres este, de asemenea, un semnal clar al deschiderii și sprijinului din partea Uniunii Europene și a Comisiei Europene pentru integrarea Republicii Moldova în familia europeană. Etapa de screening bilateral va permite ambelor părți să înțeleagă mai bine poziția țării noastre în procesul de aderare, să identifice pașii necesari și să organizeze următoarele etape pentru a atinge acest obiectiv ambițios.

„Este esențial, pentru noi acasă, să continuăm, să ne mobilizăm eforturile la maxim în așa fel încât în următorii ani să reușim să facem cât mai multe și aici etapa de screening bilateral, este cu adevărat piatra de căpătâi a procesului de negocieri propriu-zise”, a continuat oficiala.

La eveniment participă mai mulți comisari europeni.

Astăzi și mâine, la Chișinău, se desfășoară screeningul bilateral, un moment crucial în cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la UE și nu la Bruxelles.

Republica Moldova intră într-o etapă importantă, iar Capitolul cu care începe screening-ul ține de achizițiile publice, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza. Acesta a subliniat importanța acestui proces pentru armonizarea legislației și obținerea fondurilor necesare pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea nivelului de trai în țară.


Procesul de screening constituie prima etapă în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, reprezentând examinarea analitică a acquis-ului UE. Acesta ajută țările candidate să se familiarizeze cu acquis-ul comunitar. Realizat în colaborare între Comisia Europeană și țara candidată, screening-ul vizează 35 de capitole din acquis-ul UE. Screening-ul se desfășoară în două etape: sesiunea explicativă și sesiunea bilaterală.

În sesiunea explicativă, serviciile Comisiei Europene detaliază, capitol cu capitol, conținutul acquis-ului UE, punând accent pe alinierea legislativă și capacitatea administrativă necesară.

În sesiunea bilaterală, țara candidată este invitată să prezinte stadiul actual al pregătirilor pentru adoptarea și implementarea fiecărui capitol din acquis.

După desfășurarea reuniunilor bilaterale, Comisia Europeană elaborează rapoarte de screening pentru fiecare cluster, evaluând gradul de pregătire al țării candidate. Aceste rapoarte informează despre planurile viitoare de pregătire ale țării candidate și oferă indicații preliminare privind aspectele ce vor fi abordate în cadrul negocierilor.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult