Internațional

Revista presei internaționale: Avioanele F-16, în drum spre Ucraina; Industria de îmbrăcăminte a Chinei – pericol ecologic

Presa internațională trage concluziile celei de a doua zile a summit-ului NATO, ai cărei lideri și-au reiterat sprijinul pentru Ucraina pe calea ei "ireversibila" de aderare la alianță. Publicațiile străine mai scriu că ambasadorii Uniunii Europene au cerut explicații premierului Ungariei, Victor Orban, cu privire la vizitele sale efectuate zilele trecute la Moscova și Beijing, după ce Budpesta a preluat președinția rotativă a UE.

Statele membre ale NATO s-au angajat să sprijine Ucraina pe "calea ireversibilă" a aderării la Alianță și să mențină în același timp deschise canalele de comunicare cu Rusia pentru a preveni escaladarea războiului, transmite Reuters făcând referire la prevederile declarației comune, care urmează să fie adoptată astăzi, în încheierea summitului blocului militar trans-atlantic de la Washington. Totuși, o invitație de aderare va fi transmisă Kievului numai atunci când toți membrii Alianței Nord-Atlantice vor fi de acord și toate condițiile vor fi întrunite, precizează agenția de presă. Tot Reuters relatează că Statele Unite vor începe desfășurarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune în Germania în 2026. Decizia de a trimite Germaniei cele mai puternice arme americane de pe continentul european de la Războiul Rece, reprezintă un avertisment clar adresat președintelui rus Vladimir Putin, menționează Reuters.

Primele avioane de luptă americane F-16 sunt în drum spre Ucraina, titrează publicațiiile internaționale după cea de a doua zi a summitului NATO. The Wall Street Journal scrie, citând un oficial american, că în total, 80 de avioane F-16 vor fi furnizate Kievului, primele dintre ele urmând să ajungă în Ucraina în această vară. Deși nu vor schimba radical cursul războiului, avioanele vor ajuta apărarea antiaeriană a Ucrainei să împiedice avansarea forțelor rusești pe câmpul de luptă, menționează publicația.

Agenția EFE scoate în evidență reacția Moscovei care promite să ia măsuri pentru a-și garanta securitatea ca răspuns la deciziile luate la summitul NATO de la Washington.

Statele membre ale UE au criticat miercuri Ungaria pentru inițiativa diplomatică individuală a prim-ministrului Viktor Orbán în privința soluționării conflictului militar ruso-ucrainean, transmite Euractiv. La o întâlnire de două ore, ambasadorii UE au căutat mai multă claritate cu privire la obiectivele și rezultatele recentelor vizite ale premierului maghiar la Moscova și Beijing, precizează publicația amintind că Orban a discutat cu președintele rus Vladimir Putin și apoi cu cel chinez Xi Jinping, inițiative pe care Budapesta le-a descris drept o „misiune de pace” pentru a pune capăt războiului în Ucraina. În total, 25 de state membre ale UE, cu excepția Slovaciei, care nu a luat parte la discuție, „și-au exprimat profund nemulțumirea față de modul în care Ungaria și-a început președinția rotativă a Uniunii Europene, mai scrie Euractiv.

Pentru prima dată, NATO acuză China că aprovizionează atacurile Rusiei asupra Ucrainei, remarcă The New York Times, subliniind că o astfel de declarație reprezintă o abatere majoră pentru alianță, care până în 2019 nu a menționat niciodată în mod oficial China drept o îngrijorare. Membrii Alianței etichetează China drept „un factor decisiv” pentru Rusia, titrează Bloomberg. Potrivit comunicatului la care face trimitere publicația, China furnizează materiale cu dublă utilizare, cum ar fi componente de arme, echipamente și materii prime, care deservesc sectorul de apărare al Rusiei.

În paralel cu desfășurarea summit-ului NATO, la care președintele Joe Biden vrea să arate că are aptitudinea de a mai conduce Statele Unite încă un mandat, tot mai mulți senatorii din partidul său democrat îl presează să iasă din cursa electorală, scrie The Guardian. Nancy Pelosi, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, e cel mai important membru al partidului, care i-a propus subtil lui Biden să demisioneze, remarcă publicația. Tot The Gardian scrie că actorul de la Hollywood George Clooney, un vechi membru și sponsor al Partidului Democrat, i-a cerut lui Joe Biden să se retragă pentru a salva democrația de contracandidatul său republican Donald Trump. Într-un articol de opinie din New York Times, Clooney și-a exprimat afecțiunea profundă pentru președintele SUA, dar a mărturisit că la un recent un eveniment de strângere de fonduri din Los Angeles s-a întâlnit personal cu Biden și s-a convins că performanța slabă în timpul primei dezbateri prezidențiale de luna trecută nu este întâmplătoare. „Este devastator să spun asta, dar Joe Biden cu care am fost acum trei săptămâni la strângerea de fonduri nu a fost Joe Biden din 2010. Nu a fost nici măcar Joe Biden din 2020. Era același om la care am asistat cu toții la dezbatere”, a scris actorul în New York Times.

Sufletul traumatizat al unei națiuni atacate – titlul unui articol publicat de Welt, în care autorul caută soluții în sprijinul societății ucrainene. Atacuri cu rachete, experiențe pe front și familii distruse: vindecarea rănilor psihologice masive din Ucraina va dura probabil mult mai mult decât reconstruirea clădirilor distruse, anticipează psihoterapeuții.

Euractiv relatează că președinția ungară lansează o acțiune împotriva alimentelor „noi” pentru a apăra „tradiția culinară” a UE. La inițiativa Budapestei, miniștrii agriculturii din UE vor discuta la începutul săptămânii viitoare dacă insectele, alimentele pe bază de plante sau carnea cultivată în laborator ar putea pune în pericol tradițiile culinare ale Europei. Potrivit documentului înaintat de președinția maghiară, carnea și produsele lactate rămân o piatră de temelie a culturii alimentare europene, în ciuda creșterii puternice a consumului de alternative pe bază de plante, care, potrivit Comisiei Europene, a crescut de cinci ori din 2011 și este de așteptat să crească în continuare. Președinția maghiară a menționat, de asemenea, că aproximativ 200 de „alimente noi” sunt autorizate în UE, iar „câteva sute de cereri” sunt în pregătire.

Articolele dedicate situției geopolitice interferează cu relatările despre o altă problemă globală urgentă cum e cea a mediului. Euronews atenționează că doar 12% din tot volumul deșeurilor textile sunt reciclate în întreaga lume. Autorul articolului subliniază însă că nicăieri în lume problema nu este mai presantă decât în China, cel mai mare producător și consumator de textile pe plan mondial, unde, potrivit statisticilor guvernamentale, peste 26 de milioane de tone de haine sunt aruncate anual, iar cea mai mare parte ajunge la gropile de gunoi. Industria de îmbrăcăminte a Chinei este dominată de fast fashion - haine ieftine, majoritatea din materiale sintetice, din produse petrochimice care duc la schimbări climatice, la poluarea aerului și a apei, conchide Euronews.

Primarul din Coulonces, o mică localitate din nordul Franței, a emis o hotărâre a municipalității pentru a opri ploaia”, dacă e posibil cu o mână de ajutor „de dincolo”, relatează AFP. Daniel Marrière, edilul comunei cu puțin peste 200 de locuitori, a declarat citat de acaeeași agenție de presă că a vrut să „aducă zâmbetul pe chipurile oamenilor” în contextul vremii mohorâte care a afectat zona în ultimele săptămâni. În decretul municipal „se stipulează că în următoarele două luni ploaia ar trebui să înceteze și să fie înlocuită de o briză ușoară și un soare strălucitor”. „Însărcinați cu executarea” hotărârii sunt „rectorii parohiilor, din nordul Franței”, „chemați să comunice cu prioritate cu (lumea) de dincolo”, se mai menționează în documentul, citat de AFP.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult