Social

Sănătatea mentală nu este pentru amatori. Profesia de psiholog, reglementată prin lege

Reglementarea prin lege a profesiei de psiholog, o inițiativă legislativă propusă recent de PAS, este o măsură necesară în condițiile în care în Republica Moldova își desfășoară activitatea pretinși psihologi, care nu dețin studii de profil. Acest lucru reprezintă un risc major pentru sănătatea mintală a potențialilor clienți, spun specialiștii. În același timp, reglementarea profesiei de psiholog este dictată și de alte necesități, iar una din ele se referă la necesitatea descrierii condițiilor legale pentru exercitarea activității psihologilor din sectorul public și privat.

„În Parlament a fost înregistrat Proiectul legii cu privire la exercitarea profesiei de psiholog. Un proiect care a fost consultat și agreat cu comunitatea largă a psihologilor. Deși pe parcursul acestei perioade, pe platforma parlamentară, au fost elaborate mai multe proiecte de legi, acestea nu s-au bucurat de o susținere unanimă a comunității psihologilor, procesul de promovare fiind eșuat. Exercițiul de maturitate a comunității profesionale a psihologilor și psihoterapeuților din țară cred că l-am trecut cu bine. Acum rămâne să fim consecvenți și să mai trecem cu succes câteva etape importante”, a declarat Daniela Sîmboteanu, fondatoarea și președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, dar și una dintre autoarele proiectului.

Reacțiile psihologilor

Ștefan Popov, psiholog cu opt ani de experiență, susține că legea psihologului este mult așteptată de către specialiști. El a subliniat că apariția numeroaselor persoane fără studii în domeniu, care se declară psihologi, reprezintă un risc major pentru sănătatea mintală a clienților.

„Sperăm că această lege va avea un efect pozitiv asupra calității prestării serviciilor de sănătate mintală, va oferi mai multă siguranță beneficiarilor sau clienților și va eradica activitatea persoanelor neprofesioniste în domeniu sau tragerea la răspundere pentru malpraxis, sau încălcarea codurilor deontologice profesionale”.

Psihologia este un domeniu pentru profesioniști, și nu pentru amatori, susține psihologul Zinaida Gribincea.

„Sigur, trebuie să existe o lege care reglementează activitatea în acest domeniu. Este necesar ca Legea psihologului să fie adoptată și să funcționeze pentru o mai bună vizibilitate a domeniului și o reglementare corespunzătoare a activității psihologilor. Aceasta presupune avantaje de ambele părți: psihologi și beneficiari ai serviciilor psihologice. Psihicul uman este un teren care trebuie explorat doar de profesioniști”.

Proiectul de lege este binevenit, nu doar pentru profesioniștii din domeniu, dar și potențialii clienți, consideră psihologul Natalia Sîrbu-Rotaru.

„În primul rând, trebuie să fie reglementată funcția tuturor activităților pentru că multe persoane nu sunt psihologici, dar ajung în această funcție. Totodată, este binevenită pentru a valida și ajuta corect clienții. Demult trebuia să fie reglementată ca și fiecare profesie. Astăzi sunt persoane care fac cursuri și se declară psihologi. E foarte greu să lucrezi cu psihicul uman, iar dacă lucrezi incorect, poți să distrugi o generație de oameni”.

Ca și orice alt domeniu de activitate, trebuie să existe o lege și pentru psihologii din țară, a afirmat psihologul Doina Ipatii.

„* Eu susțin ideea de a exista o lege care să fie reglementată*”.

Noul proiect de lege propus în Parlamentului care urmărește reglementarea profesiei de psiholog, prevede și crearea Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova. Acest organism va fi înființat participativ, alocându-se suficient timp pentru ca comunitatea psihologilor să poată delega reprezentanți în diverse comisii și grupuri de lucru.

Inițiativa legislativă prevede și cartografierea tuturor psihologilor activi în țară, fie în sistemul public, în cel privat, sau în calitate de psihologi de liberă practică. Această cartografiere va fi inclusă într-un Registru unic al psihologilor, gestionat de Colegiul Național al Psihologilor.

Proiectul de lege face parte din eforturile UN Women de a preveni și combate violența împotriva fetelor și femeilor și de a promova egalitatea de gen, asigurând un cadru legal adecvat pentru practicarea psihologiei și protejarea beneficiarilor serviciilor psihologice.

Citește mai mult