35 de întreprinderi de stat, inclusiv Aeroportul din Chișinău, nu vor putea fi privatizate. Opoziția: „Este o nouă jumulire”
Aeroportul Internațional Chișinău, care a revenit în 2023 în proprietatea statului, nu va putea fi supus privatizării. Deputații au aprobat în prima lectură modificări la lege în acest sens, în ședința din 11 iulie. Pe lista bunurilor care nu vor putea fi privatizate figurează, în total, 35 de întreprinderi de stat și 27 de societăți pe acțiuni cu cotă de stat. Proiectul a stârnit controverse în rândul opoziției parlamentare. Aceștia au refuzat să voteze inițiativa, exprimându-și nemulțumirea față de lista bunurilor nepasibile de privatizare care, în opinia lor, nu include o serie de instituții de stat importante.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vlad Bătrîncea, a criticat proiectul, subliniind absența unor entități de importanță strategică precum Moldtelecom, Casa Presei sau Editura Universul din lista propusă. „În spațiul public au circulat informații despre tentative de privatizare a Moldtelecom, o întreprindere de o importanță vitală pentru infrastructura națională”, a declarat Bătrîncea.
„Noi o să insistăm să ne spuneți concret, iată de exemplu, Casa Presei, Palatul Republicii, pensiunea de la Holercani, sub ce formă s-a modificat juridic și unde se găsesc în lista nouă. Atâta timp cât noi nu vom avea răspuns la această întrebare, noi credem și cetățenii că se încearcă niște jonglări pentru aceste bunuri ca să fie supuse realizării sau privatizării, numiți-o cum doriți, este o nouă jumulire în viziunile noastre”, a spus și deputatul BCS, Petru Burduja.
Într-o replică adresată opoziției, șeful Legislativului, Igor Grosu, a subliniat că aeroportul nu va fi privatizat.
„Eu înțeleg scârba voastră. Aeroportul nu se privatizează. Asta să vă fie clar și transmiteți „drujilor” voștri care tare au vrut să aibă aeroportul ăsta. Aeroportul nu se privatizează. Îmi pare rău. Asta-i”, a spus Igor Grosu.
Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, prezent în plen, a susținut că proiectul va contribui la gestionarea eficientă a activelor statului și la reinvestirea profiturilor obținute. Cu privire la instituțiile enumerate de deputații BCS, șeful APP a specificat că acestea nu pot fi privatizate.
„Cele pe care le-ați menționat, Palatul Republicii, Holercani, au fost reorganizate în instituții publice, respectiv astăzi aceste instituții sunt instituții bugetare. Ele prin noțiune nu pot fi supuse procesului de privatizare. Casa presei a fost privatizată prin absorbție de către Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, care la fel este instituție publică”
Proiectul, elaborat de Agenția Proprietății Publice, a fost votat joi în prima lectură de către Parlament și urmează să fie supus dezbaterilor și în lectura a doua în săptămânile următoare.
Potrivit autorităților, introducerea Aeroportului în lista bunurilor nepasibile privatizării va permite relansarea licitației pentru spațiile comerciale din aerogară.