Corespondență // Blocajul post-electoral francez explicat pentru străini
Emmanuel Macron a convocat luna aceasta alegeri anticipate în Franța pentru a oferi claritate după ce sondajele europene arătau un avans puternic al Rassemblement National de dreapta (RN). Dar rezultatul a fost o confuzie și mai mare, parlamentul fiind acum mai fragmentat decât oricând de la înființarea Republicii a cincea în 1958.
Partidul lui Le Pen pare să fi suferit o lovitură majoră, dar Franța este de fapt adevărata învinsă în mijlocul incertitudinii electorale cronice care domnește acum în Parlament.
Sistemul electoral francez în două tururi a fost conceput pentru a îngrădi partidele extremiste și a evita instabilitatea. Dar niciun partid nu posedă acum o majoritate, deși o coaliție care include extrema stângă a obținut cele mai multe locuri. RN-ul lui Marine Le Pen se așteptase să câștige, dar a fost depășit de stânga și de mișcarea Ensemble a lui Macron, partidele de stânga unindu-se pentru a menține dreapta departe de putere.
Cu toate acestea, acesta nu este în niciun caz sfârșitul RN. Cu aliații săi, partidul acum are peste 140 de locuri în parlament, în timp ce în urmă cu câțiva ani avea doar opt. Adevărata ambiție a lui Marine Le Pen este să obțină președinția în 2027 și, fiind exclusă din guvern, ea evită acum orice vina pentru ce urmează.
Acum, cea mai mare grupare, Noul Front Popular de stânga (NFP) nu va putea forma singur o administrație. Este un amestec fragil de socialiști, comuniști, verzi de stil vechi și brandul radical Jean-Luc Melenchon, pe care nici măcar propriii săi parteneri de coaliție nu vor să-l vadă câtuși de puțin aproape de putere.
Ansamblul de stânga a pierdut zeci de locuri, dar rămâne o forță viabilă, iar Macron ar putea încerca să dezbine membrii NPF pentru a forma un guvern împreună cu conservatorii și independenții. Cu toate acestea, coalițiile sunt greu de realizat și de menținut în Franța.
Cel mai probabil rezultat rămâne însă blocajul și incertitudinea politică – câtuși de puțin imaginea pe care președintele a vrut să o proiecteze lumii în ajunul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Autor: Dan Alexe