Revista presei: Cheltuielile lui Șor și Platon pentru promovarea dezinformării în spațiul virtual
Informații privind compania aeriană, a fost folosită de Ilan Șor pentru contrabandă cu bani; Cheltuielile lui Șor și Platon pentru promovarea dezinformării în spațiul virtual, precum și detalii despre crima din Capitală - sunt printre principalele teme abordate de presă.
Jurnal TV scrie că o companie aeriană, a impus noi reguli de control suplimentar al tuturor pasagerilor care vor călători pe cale aeriană din Erevan spre Chișinău și invers. Totul după ce cursa cu pricina, ar fi fost folosită anterior pentru contrabandă cu bani în interesul oligarhului fugar Ilan Șor. Sursa citată precizează că asta reiese din investigația poliției, care a publicat o discuție a unor apropiați ai lui Ilan Șor, care vorbesc despre o călătorie în capitala Armeniei. Astfel, pasagerii vor avea dreptul în timpul călătoriei să dețină cel mult trei mii de dolari sau echivalentul acestora în orice valută.
Totuși, atât compania aeriană, cât și Autoritatea Aeronautică Civilă nu a confirmat dacă această decizie a fost luată pentru a combate finanțarea ilegală a partidelor de către Ilan Șor.
IPN citează Ministerul energeticii al Ucrainei, care precizează că cauza întreruperii linia aeriană de înaltă tensiune care face legătura între sistemele energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova - este încă în curs de clarificare. Mai mult, Ministerului Energiei al țării vecine, care mai raportează ieșirea din funcțiune și a liniilor aeriene de înaltă tensiune în regiunile centrale și de vest ale Ucrainei, dar și din Dnepropetrovsk. În total, din cauza ostilităților și a defecțiunilor de ordin tehnic, 510 de localități nu au avut curent electric.
Un raport publicat de comunitatea Watchdog arată că fugarii Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit aproximativ 55 de mii de euro pentru promovarea dezinformării în spațiul virtual, transmite Jurnal TV. Potrivit acestuia, avalanșa de manipulare a opiniei publice crește pe măsură ce se apropie referendumul și alegerile prezidențiale din octombrie. Potrivit comunității Watchdog, principalele manipulări promovate de paginile anonime ale lui Șor au fost „Republica Moldova este condusă de străini”, „Rusia este partenerul strategic al Republicii Moldova”, „Alegerile din toamnă vor fi falsificate” sau „Moldova nu trebuie să adere la Uniunea Europeană”. Potrivit aceluiași document, Veaceslav Platon a promovat în luna iunie în jur de 71 de reclame pe pagina sa de Facebook și cea a Nataliei Morari, cheltuind aproximativ 25 de mii 250 de euro.
Statul nu dispune de mecanisme directe pentru a opri campaniile de manipulare plătite de oligarhii fugari, Ilan Șor și Veaceslav Platon, și sunt necesare eforturi consolidate pentru a opune rezistență propagandei ruse, susține expertul în monitorizare mass-media de la WatchDog, Andrei Rusu. El a declarat pentru Moldova 1 că la referendum va demonstra Federației Ruse că Moldova este gata să meargă pe calea dezvoltării unei civilizații europene și să rupă trecutul comunist și influența Rusiei în politica internă a Republicii Moldova.
Un proiect care prevede amenzi în valoare de până la 37 500 lei pentru alegătorii, care vor accepta bani, băuturi alcoolice, țigări sau produse alimentare, pentru a favoriza sau defavoriza un anumit candidat electoral, a fost examinat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și urmează a fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului, transmite anticorupție.md. Informațiilor din nota informativă arată că analiza statisticilor raportate de organele de drept, precum și practica judiciară au scos în evidență faptul că pe lângă sancționarea penală e necesară și sancționarea contravențională. Potrivit autorilor proiectului, acest fapt va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală.
Într-o emisiune de la TVR Moldova , editorialistul Alecu Reniță a menționat că este necesară adoptarea unei legi cu privire la colaboraționism, în scopul de a responsabiliza anumite persoane din R. Moldova care susțin Federația Rusă. De partea cealaltă, fostul prim-vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi nu susține această propunere, subliniind că războiul hibrid din R. Moldova trebuie câștigat prin convingerea societății de a merge pe calea aderării la UE.
Principalul suspect în cazul asasinatului din sectorul Râșcani al Capitalei se află încă pe teritoriul R. Moldova, susține ministrul de Interne, Adrian Efros, scrie TV8. Oficialul spune că au fost instituite controale la trecere de frontiere. Mai mult, ministrul de Interne a declarat că inclusiv pe segmentul regiunii transnistrene au fost instalate filtre de verificare și monitorizare.