Pepenii verzi și galbeni s-au copt mai devreme și deja se vând. Recomandările ANSA la procurarea lor
Harbujii și zămoșii s-au copt mai devreme din cauza căldurilor mari și se vând deja la tarabele din piețele din Chișinău. În timp ce unii oameni spun că procură aceste fructe în funcție de aspect, alții se tem de intoxicații. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, le recomandă cetățenilor să nu mănânce pepeni galbeni și galbeni din locurile neautorizate.
Potrivit vânzătorilor de la piața centrală, pentru un kilogram de pepeni verzi, cumpărătorii trebuie să achite 8 lei, iar pentru unul de pepeni galbeni, prețul variază de la 15 la 20 de lei.
„Cumpără oamenii harbuji sau nu prea? - Încă nu cumpără mult, așteaptă să se ieftinească. Am cumpărători care vin permanent sau au aparat, care verifică nitrații. Sunt sub normă. Sunt mulți producători care i-au crescut în sere”.
„Căldurile astea te doboară. Repede se coc, repede la vânzare”.
„Sunt de-ai noștri, moldovenești. - De ce anul ăsta au apărut mai devreme pe piață? - De la căldură. - S-a schimbat un pic timpul și de-asta roada este un pic mai devreme, da? - Corect, nu numără harbuji.”
În timp ce unii cumpărători spun că se tem de intoxicații și nu cumpără pepeni verzi și galbeni în această perioadă, alții afirmă că îndrăznesc să guste aceste fructe pentru că pofta e mare.
„Mi-e frică, dar toate cunoștințele mele deja demult consumă și încercăm și noi, dar ca atare mi-e frică. În multe cazuri copiii au avut intoxicații. Eu cred că aici, în piață, dacă sunt la vânzare, mă gândesc că aici au autorizații certificate de calitate”.
„În primul rând, mă gândesc și la buzunar. În al doilea rând, - la calitate”.
„Eu nu mă tem să mănânc fructe mai înainte de vreme. Încă nu am cumpărat harbuji, dar zemos am cumpărat. Harbuzul se procură în luna august”.
„Eu nu am avut nicio intoxicație și cred că se otrăvesc mai mult cei care se tem. Eu sunt curajoasă”.
„Harbuzi nu vreau să cumpăr, mi-am luat doar zemos. Eu am copil mic și nu vreau să risc. De regulă, când aleg harbuzul, mă uit la codiță, iar zemosul îl aleg după aspect”.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, le recomandă cetățenilor să nu cumpere pepeni verzi și galbeni din locuri neautorizate, a declarat pentru Radio Moldova, comunicatoarea Mariana Gratii. Potrivit acesteia, harbuzul și zemosul nu trebuie să aibă umflături, pete și nici mucegai pe ei.
„Consumatorii sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea documentelor ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi sau galbeni expuși spre vânzare, buletinul de încercări la investigarea conținutului de nitrați sau conținutului de reziduuri de pesticide. Pepenii verzi și galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai, nu trebuie să fie alterate, să fie atenți la urmele de prezență dăunătorilor”.
Consumatorii care depistează nereguli sanitare sunt în drept să depună reclamații, în conformitate cu legislația în vigoare, la subdiviziunile teritoriale ale ANSA.