Externe

Studiu: Jocurile Olimpice din Paris, sub amenințarea atacurilor cibernetice coordonate de Rusia

În perioada Jocurilor Olimpice de la Paris, Franța s-ar putea confrunta cu o serie atacuri cibernetice, conform unui raport recent publicat de compania de securitate cibernetică WithSecure. Studiul evidențiază tensiunile geopolitice, în special cu Rusia, ca factori principali care amplifică riscul de activități cibernetice malițioase asupra acestui eveniment global.

Raportul subliniază că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare cibernetică pentru Jocurile Olimpice din Paris 2024

„Actorii de stat ruși reprezintă aproape sigur cea mai mare amenințare pentru desfășurarea cu succes și fără probleme a Jocurilor Olimpice, având atât capacitatea, cât și intenția de a submina atât Jocurile Olimpice, cât și Franța”, se arată în studiu.

Rusia are capacitatea demonstrată de a-și realiza obiectivele în spațiul cibernetic, desfășurând operațiuni complexe și coordonate. Printre acestea se numără operațiuni de influență, spionaj și atacuri distructive, inclusiv evenimente de tip steag fals, se mai menționează în raportul firmei finlandeze de securitate cibernetică.

„Este capabilă să combine operațiuni umane cu atacuri cibernetice și să vizeze diverse rețele, inclusiv Tehnologia Operațională (OT). Actorii statului rus pot lansa atacuri țintite și sofisticate, afectând atât rețelele de jocuri, cât și infrastructura de suport a Franței, cum ar fi cele din domeniile călătoriilor și ospitalității”.

Evenimentele majore, cum ar fi Jocurile Olimpice, sunt adesea vizate de fraude cibernetice și scamatorii. Infractorii folosesc tactici precum phishing și site-uri web false pentru a vinde bilete și produse contrafăcute. Este crucial să se desfășoare campanii de conștientizare publică, pentru a educa participanții și spectatorii cu privire la riscurile online și măsurile de protecție necesare, atenționează specialiștii.

Succesul Jocurilor Olimpice revine, în mare măsură, responsabilității țării gazdă. Presiunile sunt mari pentru a asigura un spectacol conform așteptărilor internaționale. Evenimentele neplăcute ar putea să provoace o jenă pe scena globală, se mai menționează în studiul WithSecure. Adversarii ar putea folosi Jocurile Olimpice ca o oportunitate de a submina imaginea Franței. Mai mult, Franța se confruntă cu multiple situații geopolitice semnificative ce influențează amenințările cibernetice, afectând implicit și desfășurarea jocurilor.

„Franța este o putere globală cheie, cu a șaptea cea mai mare economie globală și un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU (Organizația Națiunilor Unite). În alegerile naționale din 2022, în contextul rapoartelor privind interferențele operațiunilor de influență ruse, partidul de extremă dreapta al Franței condus de Marine Le Pen a obținut câștiguri semnificative față de performanța lor din 2017. Este aproape sigur că Rusia lui Putin sprijină partidele politice de extremă dreapta franceze și le vede ca pe un instrument util în polarizarea puterilor europene și erodarea mecanismelor care permit coeziunea și unitatea în rândul oponenților geopolitici ai Rusiei”, mai constată autorii studiului.

După invazia Ucrainei din 2022, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat interzicerea sportivilor ruși și belaruși. Deși această interdicție a fost ulterior relaxată, permițând participarea sub anumite condiții, Rusia și Belarus consideră noile reguli insultătoare. Sportivii pot concura doar ca neutri, fără steagul sau culorile naționale, și nu trebuie să susțină invazia. De asemenea, li s-a interzis participarea la ceremonia de deschidere. Rusia a reacționat vehement, declarând că CIO manifestă „rasism și neo-nazism”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult