„Nu este nimic neobișnuit”: Valul de caniculă din ultima săptămână, explicat de specialiști
Ieri, la Fălești, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură de până acum, atingând 39,9 grade. Aceasta creștere este cauzată de o masă de aer cald din nordul Africii care influențează teritoriul nostru. Cu toate acestea, recordul de temperatură nu a fost depășit. Cea mai mare valoare, de 42,4 grade, a fost înregistrată în anul 2012, a precizat la emisiunea „Spațiul Public”, șefa Centrului de Prognoze și Avertizări din cadrul Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Tatiana Dabija.
„Temperaturi de 40 nu avem. Temperatura corectă se măsoară la umbră”, a precizat ea.
Valul de caniculă din ultima săptămână nu este ieșit din comun pentru vara anului 2024. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că acești ani calzi devin tot mai frecvenți, a afirmat expertul de mediu, Tudor Castaveț, la aceeași emisiune.
„Nu avem bătute nici un fel de recorduri termice în acest an. Au mai fost în ultimele două decenii ani foarte calzi - 2007, 2012, 2014.
Schimbările climatice, despre care vorbesc oamenii de știință și societatea, sunt un fapt incontestabil. Ultimul raport al grupului de lucru pentru schimbările climatice arată clar că aceste modificări ale climei globale sunt consecința acțiunilor noastre, nu o stare naturală a mediului terestru, chiar dacă schimbări ale planetei au avut loc întotdeauna din cauze naturale, a mai spus expertul.
„Calitatea vieții noastre va fi influențată la modul practic, în primul rând, prin efectele pe care le au aceste schimbări climatice. Încălzirea globală este consecința acelui efect de seră determinat de emisiile de gaze cu efect de seră în cantități mari în atmosferă. Încălzirea globală duce la schimbări globale si regionale pe toate compartimentele. Pe noi ne va afecta compartimentul legat de apă, în mod special. Secetele și inundațiile”, a continuat Tudor Castaveț.
Potrivit expertului de mediu, ploile vor fi mai rare, sub formă de averse, și nu vor contribui la suplinirea lipsei de apă. Acestea, însă, vor crea probleme suplimentare, cum ar fi eroziunea solurilor, un fenomen ce rezultă din schimbările climatice.
Agricultura este dependentă direct de condițiile climaterice, însă tehnologiile moderne și o atitudine responsabilă ar putea diminua din impact, a menționat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban
„Nu este o problemă mare în secolul XXI, atunci când vorbim despre o genetică performantă, tehnologii moderne de cultivare, o atitudine care trebuie să o aibă fiecare dintre noi. Nu trebuie să așteptăm că va veni cineva, acest stat sau nu știu cine, să ne facă ceva iar noi să distrugem în continuare (...). Noi trebuie să împădurim această țară, noi avem multe terenuri care sunt degradate. Noi am avut multe fâșii forestiere care au fost tăiate. Noi avem programe care nemijlocit finanțează plantarea acestor fâșii forestiere, doar că nu avem doritori. Nivelul de finanțare este la 80 de procente”, a specificat Vasile Șarban.
Amintim că în Republica Moldova este în vigoare un cod roșu de vreme caniculară și cod galben de pericol de incendiu. Din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, în ultimele 24 de ore, echipele de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 34 de situații de urgență pentru a stinge incendii de vegetație uscată și terenuri forestiere, afectând peste 120 de hectare de teren. Incendiile s-au răspândit în mai multe raioane, inclusiv Cahul, Cimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești și Ștefan Vodă, cele mai mari pagube fiind înregistrate în raioanele Cahul și Florești.
Citește și:
O pădure din Cahul – în flăcări. Primarul face apel la voluntari să ajute la stingerea incendiului