Peste 120 de hectare, afectate de flăcări într-o singură zi: Pompierii, în alertă maximă
În ultimele 24 de ore, echipele de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 34 de situații de urgență pentru a stinge incendii de vegetație uscată și terenuri forestiere, afectând peste 120 de hectare de teren. Incendiile s-au răspândit în mai multe raioane, inclusiv Cahul, Cimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești și Ștefan Vodă, cele mai mari pagube fiind înregistrate în raioanele Cahul și Florești, transmite IGSU.
Luni după-amiază, pompierii din sudul țării, împreună cu autoritățile locale, au intervenit pentru a stinge un incendiu de proporții la periferia orașului Cahul, unde focul a cuprins o pădure și vegetația uscată. La fața locului au fost mobilizați 51 de salvatori și 15 unități de tehnică din cadrul IGSU, alături de 50 de angajați locali cu 8 unități de tehnică. Incendiul a fost lichidat la ora 19:27, distrugând circa 10 hectare dintr-o suprafață totală de 150 de hectare de pădure, fără a se înregistra victime.
În localitatea Trifeștii Noi din raionul Cahul, pompierii au stins 4 hectare de vegetație uscată și fâșii forestiere. În raionul Florești, localitatea Lunga, un alt incendiu a distrus 80 de hectare de teren, inclusiv 40 de hectare pe teritoriul aeroportului Mărculești. Incendiul, raportat la ora 15:34, a fost stins la ora 20:38. Opt echipe de pompieri și forțele armate au intervenit aici, prevenind astfel extinderea focului spre pistele de aterizare și alte infrastructuri critice.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, până pe 22 iulie 2024, temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor vor menține codul galben de pericol excepțional de incendiu pe arii extinse.
În acest context, IGSU avertizează populația cu privire la riscul ridicat de incendii de vegetație și forestiere, care pot provoca pagube semnificative mediului și sectorului locativ, precum și riscuri pentru sănătate și viață.
Recomandările IGSU pentru prevenirea incendiilor includ evitarea utilizării focului deschis în apropierea lanurilor, pădurilor și zonelor de agrement, precum și renunțarea la arderea vegetației uscate sau a gunoiului menajer. Oamenii sunt îndemnați să stingă complet sursele de foc înainte de a părăsi spațiile forestiere și să supravegheze copiii pentru a preveni jocurile periculoase cu focul. În caz de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat Serviciul 112.