Social

Fermierii solicită stare de urgență în agricultură din cauza secetei. Reacția MAIA

Seceta afectează mai ales zonele de sud și de centru ale țării. Agricultorii cred că starea de urgență i-ar putea scuti de penalitățile bancare, salvându-i astfel de la faliment. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțin că problemele fermierilor pot fi rezolvate și fără introducerea stării de urgență.

Cele mai afectate de secetă sunt raioanele Cantemir, Cahul și Taraclia, a declarat pentru Teleradio-Moldova, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău. Potrivit acestuia, mâine mai mulți agricultori vor participa la o ședință la Cahul, pentru a evalua situația. Alexandru Bădărău, a mai subliniat că pierderile agricultorilor din cauza arșiței, se ridică la câteva sute de milioane de lei sau chiar mai mult.

"Fermierii au datorii la bănci, iar noi solicităm ca să fie oprită calcularea penalităților. Majoritatea contractelor semnate de agricultori prevăd penalități mari pentru întârzierea plății creditelor. Un agricultor se împrumută cu 100 de mii de lei, iar din cauza penalităților trebuie să achite 200 de mii. O să expediem în această săptămână o notă informativă, o solicitare ca Guvernul și Parlamentul să introducă stare de urgență în domeniul agricol. Noi analizăm în prezent câți bani au pierdut agricultorii din cauza secetei", a spus Alexandru Bădărău.

Republica Moldova are un cadru normativ, iar în baza acestuia, producătorii agricoli afectați de secetă au obținut un certificat de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie, care le acordă un răgaz la plata penalităților bancare, a precizat secretarul de stat de la ministerul Agriculturii, Vasile Șarban.

"Noi vedem că este secetă, temperaturile sunt destul de ridicate. Ani secetoși au mai fost. Noi trebuie să ne adaptăm agricultura la aceste condiții. Noi în Republica Moldova avem un cadru normativ, iar în baza acestuia, producătorul agricol are acest răgaz de plată a penalităților bancare. Fermierul trebuie să își întocmească un act de constatare a pierderilor agricole, el merge la Camera de Comerț și Industrie, își ea acest act justificator. Anunță creditorii despre acest lucru și stopează acele penalități și acele dobânzi bancare atât timp cât este necesar ca agentul economic să își poată reveni", a declarat Vasile Șarban.

Precizăm că Asociația Forța Fermierilor are aproximativ 700 de membri. Potrivit directorului executiv al organizației, pe 30 iulie, agricultorii din țară vor avea o ședință cu reprezentanții ministerului de resort.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult