Social

Poliția avertizează: numărul victimelor escrocheriilor telefonice este în creștere

Tot mai multe victime rămân fără sume mari de bani din cauza unei scheme elaborate de escroci, informează oamenii legii. În special, persoanele vârstnice sunt contactate telefonic și li se spune că o rudă este implicată într-un accident, solicitându-se o sumă de bani pentru a rezolva situația. În acest an, au fost raportate aproximativ 120 de astfel de cazuri, a declarat reprezentantul Direcției de Investigații Criminale la Inspectoratul Național de Investigații, Victor Rîmiș, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Apelurile sunt efectuate la telefonul fix la domiciliu și escrocii vorbesc în limba rusă, a precizat Victor Rîmiș. Aceștia susțin că o rudă ar fi implicată într-un accident rutier și că este necesară o sumă de bani pentru a i se acorda ajutor medical. Persoanele apelate sunt de acord și sunt gata să transmită banii pe care îi au la momentul respectiv.

În scurt timp, apare la domiciliu o persoană terță, numită „curier", care preia banii și îi livrează altor indivizi, pentru a face mai dificilă urmărirea sumelor.

„Profilul persoanelor care sunt vizate în aceste infracțiuni de obicei sunt persoane de vârsta a treia, persoane care mai mult timp petrec timpul la domiciliu și sunt mai credibile, psihologic mai ușor gestionate pentru a transmite sume de bani în ajutorul rudelor”, a spus Victor Rîmiș.

Sumele percepute de la victime pornesc de la 20 de mii de lei și pot ajunge până la 300-400 de mii de lei.

„În multe cazuri din acestea avem persoane reținute care au contribuit la săvârșirea infracțiunii date. La moment continuăm privind identificarea celor care gestionează aceste infracțiuni”, a adăugat Victor Rîmiș.

Poliția a demarat recent o campanie de informare masivă, difuzând mesaje de avertizare în transportul public și în centrele comerciale, frecventate în special de persoanele de vârsta a treia.

„Recomandăm, în momentul dacă sunteți apelat cumva de către escroci, să întrerupeți discuția atunci când sunteți apelați cu astfel de solicitări. Recomandăm tinerilor, copiilor să informeze părinții și bunicii despre astfel de infracțiuni. Plus la asta, Poliția vine cu solicitarea de a răspândi masiv informația cu privirile la existența acestor metode de escrocherii și să fie vigilenți în cazul dacă sunteți apelați de escroci”, a specificat reprezentantul Direcției de investigații criminale a Inspectoratului Național de Investigații.

Prejudiciul depășește 18 milioane de lei în cele aproximativ 120 de cazuri anunțate de autorități.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult