Externe

Revista presei internaționale: Ursula von der Leyen, arsă de „efectele secundare” ale vaccinurilor; Joe Biden - mai receptiv la apelurile de a se retrage din cursă

Presa străină își îndreaptă atenția asupra ședinței de astăzi a Parlamentului European, deputații urmând să supună votului candidatura actualului președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un nou mandat de 5 ani. Publicațiile americane anunță despre îmbolnăvirea cu Covid a președintelui Statelor Unite, Joe Biden, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, iar presa franceză relatează despre ultimele măsuri de securitate pe care le iau autoritățile de la Paris înaintea Jocurilor Olimpice de Vară.

Presa străină își focalizează atenția asupra agendei de lucru a Parlamentului European care urmează să accepte sau să respingă la ședința de astăzi realegerea lui Ursula von der Leyen, în funcția de președinte al Comisiei Europene. The Guardian notează că după ce liderii țărilor membre ale blocului comunitar au nominalizat-o pentru a candida la șefia executivului european, Ursula von der Leyen trebuie să obțină acum sprijinul majorității din parlamentul european. Publicația constată că în linii mari, Ursula von der Leyen se poate baza pe voturile celor trei grupuri politice pro-europene care au câștigat luna trecută majoritatea mandatelor la alegerile europene și au susținut-o în 2019. E vorba de propriul ei Partid Popular European de centru-dreapta, de Alianța socialiștilor și cea a liberalilor. The Guardian notează că unii deputații din cele trei grupuri ale Parlamentului European au anunțat deschis că nu o vor susține pe von der Leyen. În aceste condiții, politicianul german mizează pe voturile unor europarlamentari din alte grupuri politice precum e cel al ecologiștilor sau cel al Conservatorilor și Reformiștilor de extrema dreaptă în care intră și partidul premierului italian Giorgia Meloni, scire publicația. Pentru a obține sprijinul acestora, von der Leyen a purtat negocieri intense formulând o serie de revendicări, care nu pot mulțumi însă pe toată lumea, conchide Guardian.

Ursula von der Leyen, arsă de „efectele secundare” ale vaccinurilor, titrează publicația greacă Tanea, menționând că lovitura dură are loc cu o zi înainte de votul crucial din Parlamentul European. Tribunalul Uniunii Europene a constatat că Comisia Europeană a greșit, restricționând accesul cetățenilor la contractele de cumpărare a vaccinului COVID-19, într-o decizie pronunțată miercuri, precizează publicația. Euractiv amintește că în ianuarie 2021, cinci europarlamentari Verzi au cerut Comisiei acces la contracte încheiate cu anumite companii farmaceutice pentru achiziționarea de vaccinuri. Aceștia au stabilit că executivul de la Bruxelles ar fi cheltuit prea mulți bani pentru dozele procurate, menționează Euractiv.

Uniunea Europeană a adresat Ungariei cea mai cruntă mustrare de până acum pentru auto-numita „misiune de pace” a lui Viktor Orban în Rusia, China, SUA și Ucraina, constată The Times. Într-o scrisoare văzută de The Times, președintele în exercițiu al Consiliului European, Charles Michel, a declarat că rolul de șase luni al Ungariei ca gazdă a reuniunilor UE nu poate fi folosit ca pretext pentru a călători în lume și a vorbi în numele blocului. Orbán a vizitat Moscova la începutul lunii iulie, în cadrul a ceea ce el a numit o „misiune de pace” pentru a discuta cu Vladimir Putin condițiile care ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, amintește Politico. Vizita a zguduit Bruxelles-ul și capitalele Uniunii Europene, deoarece a avut loc la câteva zile după ce Ungaria a preluat conducerea președinției Consiliului UE și Orbán a sugerat că reprezintă blocul în ansamblu.Tot Politico precizează că într-un vot de miercuri, membrii Parlamentului European au condamnat întâlnirea, adoptând totodată o rezoluție care prevedea angajamentul Parlamentului de a-și menține sprijinul pentru Ucraina. Aproximativ 495 de europarlamentari au votat în favoarea rezoluției pro-Ucrainei, iar 137 au votat împotrivă.

Migrația, securitatea și cooperarea energetică ar putea fi punctele oficiale de pe ordinea de zi pentru liderii a aproximativ 45 de națiuni europene care se întrunesc joi la un summit din Anglia, dar relațiile UE-Marea Britanie, războiul din Ucraina și viitoarele alegeri din SUA ar putea domina discuțiile, transmite Euronews. Liderii se vor reuni la Palatul Blenheim, locul nașterii lui Winston Churchill, lângă Oxford, în sudul Angliei, pentru cel de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene. Forumul, lansat în 2022, nu a dat rezultate tangibile până în prezent și este puțin probabil ca acesta să contracareze tendința, opinează autorul articolului. Prin urmare, unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui summit pare să fie premierul britanic Keir Starmer, adunarea fiind văzută ca o ocazie de la alegerea sa în urmă cu doar două săptămâni de a se însoți de o mulțime de lideri mondiali după călătoria sa la Washington săptămâna trecută pentru un summit NATO, concluzionează Euronews.

Între timp, presa de pe mapamond urmărește ultimele evoluții din cursa prezidențială în SUA. Aproape două treimi dintre democrați spun că președintele Joe Biden ar trebui să se retragă din cursa prezidențială și să lase partidul său să nominalizeze un alt candidat, potrivit unui nou sondaj al Centrului AP-NORC pentru Cercetare în Afaceri Publice, transmite Associated Press. AXIOS notează că Joe Biden cotinuă să fie supus presiunii pentru a renunța la cursa prezidențială, iar asupra pericolului de a pierde alegerile din 2024 l-a avertizat mai nou și fostul președinte al Camerei Deputaților, Nancy Pelosi, considerată potențial ultimul democrat cu statura și priceperea necesară pentru a-l convinge pe președintele Biden să renunțe la cursă, menționează AXIOS.

Joe Biden este „mai receptiv la apelurile de îngrijorare” după o serie de eșecuri în campanie, a declarat pentru CNN o sursă democrată de rang înalt. Deși președintele nu a făcut astfel de remarci în mod public și a promis anterior că va rămâne în cursa prezidențială până în noiembrie, CNN raportează că, în privat, atitudinea lui Biden pare să se fi „înmuiat”. „A trecut de la a spune „Kamala nu poate câștiga” la „Crezi că Kamala poate câștiga? ", a spus un consilier democrat senior pentru CNN, vorbind sub condiția anonimatului.

Publicațiile internaționale anunță că președintele american Joe Biden a fost nevoit să se izoleze după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. Cu toate acestea președintele va continua să-și îndeplinească toate sarcinile”, se spune într-o declarație a Casei Albe citată de Cbsnews. Potrivit publicației, 26 de state înregistrează „creșteri substanțiale” ale numărului de vizite la cabinetele de urgență COVID-19 și, în întreaga țară, ponderea medie a pacienților infectați fiind cea mai mare din februarie încoace.

Publicațiile străine continuă să relateze despre incendiile care lovesc zilnic diferite țări ale lumii. The Wall Street Journal transmite că incendiile forestiere izbucnesc din nou în vestul Canadei în timpul unui val de căldură sufocant în provincia Alberta, forțând evacuarea localnicilor și determinând una dintre cele mai mari companii petroliere din țară să reducă producția. Incendiile, alimentate de vremea caldă și uscată, scapă de sub control, într-o perioadă în care țara care încearcă să atenueze consecintele celor peste 6.000 de incendii de anul trecut, care i-au costat pe canadieni aproape de 10 miliarde de dolari. Oamenii de știință spun că schimbările climatice vor face astfel de evenimente extreme mai comune, ceea ce va pune presiune continuă asupra finanțelor guvernamentale și sistemelor de sănătate. „Planeta arde și schimbările climatice sunt într-adevăr un factor semnificativ”, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson , la o conferință de presă din iunie, citat de WSJ.

Le parisien anunță că perimetrul antiterorist a fost activat de azi în capitala Franței în contextul Jocurilor Olimpice, care urmează să înceapă pe 26 iulie. Această zonă include aproape toate malurile Senei și anumite districte învecinate. În perioada 18 - 26 iulie, vor putea intra doar localnicii, profesioniștii și vizitatorii cu rezervare la un muzeu, hotel sau restaurant, cu condiția să fi solicitat în prealabil un Games Pass — sub forma unui cod QR, precizează publicația. Ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin, a invitat poliția să dea dovadă de „fermitate”, dar nu de rigiditate în timpul controalelor. „Va fi dificil pentru parizieni”, a recunoscut el. Mulți oameni trebuie să meargă acasă și s-ar putea să nu înțeleagă de ce li se cere un permis.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult