Social

Din cauza secetei fermierii din raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia și Vulcănești au pagube în valoare de peste 230 de milioane de lei

Asociația Forța Fermierilor cere instituțiilor statului să faciliteze instituirea în mod urgent a Comisiei Naționale de Situații Excepționale și insistă să fie declarată stare de urgență în Agricultură la nivel de țară. Potrivit reprezentanților Asociației, din cauza secetei fermierii din raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia și Vulcănești au pagube în valoare de peste 230 de milioane de lei. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, afirmă repetat că există suficiente mecanisme de a ajuta agricultorii.

Din cauza secetei, mai multe terenuri agricole din sudul țării au fost compromise în proporție de 90%, iar ploile din nordul țării au fost întârziate și nu au putut salva culturile agricole, a precizat pentru Teleradio-Moldova președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Brînză.

"Fermierii sunt sunați cu regularitate de reprezentanții băncilor și întrebați când vor întoarce datoriile. De mai mulți ani la rând în Republica Moldova este secetă. Mulți agricultori riscă să falimenteze, mulți din ei vor să vândă tot ce au și să plece peste hotare", a spus Alexandru Brînză.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii vor evalua situația la fața locului și vor identifica surse financiare pentru a-i ajuta pe fermieri, a declarat secretarul de stat Vasile Șarban.

"Agenții economici au suferit din cauza secetei care duce la pierderea recoltelor. Vom căuta bani de la partenerii externi ca să îi ajutăm pe agricultori. Reprezentanții mediului academic vor veni cu recomandări pentru fermieri. Nu este necesară declararea stării de urgență. Scopul nostru final este să protejăm agricultorii de creditori, iar noi avem un mecanism care îi protejează".

Precizăm că, ieri, Asociația Forța Fermierilor, a adresat o scrisoare Președinției, Guvernului, Parlamentului în care au semnalat că mii de întreprinderi agricole și sute de mii de locuri de muncă pe care le dețin sunt în pericol de a falimenta și a fi lichidate.

Asociația a făcut mai multe propuneri, care spun ei ar trebui sa fie realizate în condițiile stării de urgență: introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, crearea unui Program Special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice, și altele.

Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, împreună cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Șeful Executivului a discutat cu autoritățile publice și agricultorii locali despre starea culturilor de câmp și gradul de afectare a acestora, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și lipsei de precipitații.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult