Social

Veaceslav Ioniță: Rata de admitere la studii superioare ar putea fi relativ bună în acest an

Rata de admitere la studii superioare ar putea fi relativ bună și în acest an academic. Aproape 15 mii de tineri ar urma să se înscrie la facultate în primul an de studii. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, dar este în ușoară creștere față de anul 2022. Totuși, tendința generală în ultimii 20 de ani e că numărul studenților scade constant, din varii motive, în special migrația.

În ultimele două decenii, numărul studenților s-a înjumătățit - de la peste 35 de mii de studenți înmatriculați în anul întâi, în 2005, a ajuns la circa 15 mii anul trecut. Cam același număr ar putea fi și în acest an academic, anticipează expertul Veaceslav Ioniță de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Faptul că numărul de studenți rămâne constant și nu scade este un indicator bun precizează economistul.

„În acest an vreau să cred că vom avea circa 14.500. Este o speranță optimistă, dar acest optimism este bazat pe fapte, și din toți tinerii care au rămas în țară, aproape fiecare al doilea undeva învață, fie la liceu, fie la școală de meserii, colegiu sau universitate. Rata celor care vor să învețe, crește în fiecare an”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Numărul studenților străini care studiază în țara noastră a crescut, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

„Războiul din Ucraina ne-a adus o creștere bruscă de studenți. Cei din Federația Rusă au rămas la noi, a crescut lent, iar cei din Ucraina au venit, dar au plecat. Noi nu am putut menține studenții ucraineni la noi. Cred că aici avem de lucrat”, a spus Ioniță.

Doar șapte la sută dintre studenții străini care își face studiile în Republica Moldova sunt din Ucraina. Fiecare al doilea student nerezident este din România, aproape o pătrime - din India, iar zece la sută din Israel.

Economistul mai observă că este în creștere numărul studenților de peste 30 ani, ceea ce salvează universitățile moldovenești. Ponderea lor a ajuns la aproape 17 la sută anul trecut, față de șapte la sută, în 2010. A crescut spectaculos de circa cinci ori ponderea studenților care au 40 de ani.

Citește mai mult