Externe

Miniștrii de externe ai UE se reunesc luni pentru a adopta o reacție a blocului comunitar la „misiunea de pace” a lui Orban

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru prima dată de la vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China și Statele Unite, și este de așteptat ca la reuniune să se discute care ar trebui să fie reacția blocului comunitar față de acest turneu, care nu a avut girul UE, informează EFE.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, ia în calcul posibilitatea de a înlocui o întâlnire pe care miniștrii de externe și ai apărării ar urma să o aibă în perioada 28-30 august la Budapesta cu o alta, la Bruxelles.

Înainte de a lua o decizie, Borrell vrea să aștepte pentru a discuta luni această problemă cu miniștrii de externe ai UE, au dat asigurări mai multe surse diplomatice.

Țările UE - toate cu excepția Slovaciei - și instituțiile UE au condamnat întâlnirile lui Orban cu președintele rus Vladimir Putin, chinez, Xi Jinping, și cu fostul președinte al SUA și candidat republican la scrutinul prezidențial din 5 noiembrie, Donald Trump, insistând că nu are mandat să vorbească în numele blocului comunitar despre războiul din Ucraina.

Dar Cei 27 au păreri împărțite în ceea ce privește modalitatea de a-și arăta nemulțumirea: țările membre nu se pun de acord dacă ar trebui să boicoteze reuniunile informale desfășurate în timpul președinției semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului UE, prin trimiterea la aceste reuniuni a unor oficiali de rang inferior în locul miniștrilor de resort.

Țările baltice, Polonia și unele țări nordice au avertizat deja că miniștrii lor nu vor participa la aceste întâlniri, în timp ce Austria s-a distanțat de boicot.

Comisia Europeană a informat la rândul său că ai săi comisari nu vor participa la reuniunile informale, astfel că Bruxellesul va fi reprezentat de înalți funcționari, într-o decizie care a fost luată fără consultarea guvernelor, potrivit mai multor surse diplomatice.

Cu toate acestea, președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, va participa la summitul informal pe care liderii europeni îl vor organiza în Ungaria pe 8 noiembrie.

Situația din Ucraina și Orientul Mijlociu - pe agenda discuțiilor de la Bruxelles

Dincolo de analiza răspunsului lor la deplasările lui Orban, miniștrii vor vorbi din nou despre sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce privește apărarea antiaeriană, deși această discuție este marcată și de vetoul Ungariei față de alocarea a 6,6 miliarde de euro din Fondul European de Sprijin pentru Pace cu care UE a finanțat livrările de armament.

Iar, în acest context, miniștrii vor avea și o întâlnire cu președinta Băncii Europene de Investiții, Nadia Calvino, pentru a discuta despre rolul pe care organizația îl poate juca în promovarea investițiilor în industria europeană de apărare.

Șefii diplomațiilor europene vor discuta și despre războiul din Gaza și posibila extindere a acestuia la restul regiunii Orientului Mijlociu, odată cu ciocnirile dintre armata israeliană și miliția șiită libaneză proiraniană Hezbollah de la granița cu Libanul și, în acest sens, vor vorbi despre posibilitatea de a acorda asistență forțelor armate libaneze.

Totodată, miniștrii de externe europeni vor aborda temele care ar trebui discutate la o eventuală reuniune a Consiliului de Asociere dintre UE și Israel, după ce Borrell a invitat guvernul israelian la o astfel de întâlnire.

Însă această chestiune continuă să-i divizeze pe Cei 27, deoarece Spania și Irlanda conduc grupul de țări care doresc să abordeze subiectul respectării drepturilor omului în războiul din Gaza, în timp ce Germania se află în fruntea unui alt grup de state europene care se opun unei astfel de abordări.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult