Oase de mamut și piese din silex, găsite de arheologi la Climăuții de Jos
Arheologii au găsit oase de mamut la grădinița din satul Climăuții de Jos, raionul Șoldănești. Timp de trei săptămâni, au participat la săpături studenți și profesori de peste hotare, din Marea Britanie și Franța. Pe lângă oasele de mamut, arheologii au găsit și piese din silex. Specialiștii urmează să le analizeze în laborator.
Am surpins echipa în toiul săpăturilor, când lucra la primul strat de locuire, datat cu o vechime de aproximativ 20 de mii de ani. Arheologii au descoperit așezarea paleolitică la Climăuții de Jos în 1989, când a început construcția grădiniței.
„Și deja în rezultatul construcției au apărut primele semne existente a stațiunii prin ieșirea la suprafață a mai multor oase de mamut și a pieselor din silex. De fapt, iese că datorită construcției grădiniței din sat, noi am aflat că în zonă este așezarea paleolitică cunoscută în prezent ca Climăuții de Jos numărul 2”, spune Vitalie Burlacu, șeful laboratorului de arheologie din cadrul Rezervației Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.
Republica Moldova este importantă pentru cercetătorii paleoliticului, descoperirile de la noi îi ajută să creeze o imagine de ansamblu a societăților primitive.
„S-au păstrat bine și vom putea spune multe lucruri, cum erau vânați, mâncați sau cum erau olosite oasele și fildeșul în acele societăți”, spune cercetătoarea din Franța, Laure Fontana.
Și alți studenți, doctoranzi spun că experiența în Republica Moldova i-a ajutat foarte mult.
„Arheologia e super, pentru că sunt multe animale dispărute. Am găsit mamuți, vulpi, câțiva lupi. Și a fost interesant să văd și chiar să ating toate astea”.
„Climăuți este un sit extrem de bogat și unic în felul, în ceea ce ține de arheologia epocii de gheață și Republica Moldova în general e bogată. Numărul mamuților și altor animale este excepțional, reni și cai, la construcția de locuințe, la structura cortului erau folosite oasele de mamut”, menționează profesorul din Marea Britanie, Paul Petit.
Oasele de mamut și piesele din silex vor fi studiate în laboratorul rezervației Orheiul Vechi.