Internațional

Alegeri în SUA: Cine este Kamala Harris?

După retragerea sa din cursa prezidențială, actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, și-a exprimat susținerea pentru vicepreședinta sa, Kamala Harris, care ar putea candida din partea democraților la scrutinul din noiembrie. În câteva ore de la decizia lui Biden, zeci de democrați au făcut declarații publice în sprijinul lui Harris.

Kamala Harris s-a născut într-o familie de migranți foarte educați în Oakland, California, în 1964. Mama ei, Shyamala Gopalan, era o cercetătoare în domeniul cancerului de sân originară din India, iar tatăl ei, Donald J. Harris, era profesor de economie din Jamaica. Ambii părinți ai lui Harris au fost activi în mișcarea pentru drepturile civile din anii 1960.

În autobiografia sa, "The Truths We Hold," Harris își amintește cum mama ei le spunea ei și surorii sale, Maya: „Nu stați doar să vă plângeți. Faceți ceva!” După ce părinții ei s-au despărțit când Kamala avea șapte ani, mama sa a obținut un loc de muncă de cercetare în Canada și s-au mutat la Montreal.

Viitoarea vicepreședintă a terminat liceul în Canada și s-a întors în Statele Unite pentru a studia științe politice și economie la Washington, DC, și apoi a studiat dreptul în California în 1986. Harris a promovat examenul de avocat în 1990 și și-a început cariera ca procuror de district, urcând în ranguri pentru a deveni procuror general al Californiei în 2011, fiind prima femeie, afro-americană și americancă de origine sud-asiatică care a ocupat această funcție.

Kamala Harris (în stânga), cu sora sa, Maya, și mama sa, Shyamala
Sursa: Kamala Harris (în stânga), cu sora sa, Maya, și mama sa, Shyamala

„Top Cop” în California

Cariera lui Harris ca procuror a fost una mixtă. Ea s-a prezentat ca fiind „top cop-ul” Californiei, dar a stârnit nemulțumirea polițiștilor prin refuzul său de a solicita pedeapsa cu moartea chiar și în cazurile în care ofițerii de poliție erau uciși. În același timp, a fost criticată pentru că nu a făcut suficient pentru a combate corupția în cadrul forțelor de ordine.

A condus un sistem de amenzi severe și posibile încarcerări pentru părinții al căror copii lipseau prea des de la școală, afectând disproporționat familiile de culoare. În 2014, a abordat cu umor problema legalizării marijuanei, doar pentru a declara mai târziu că este „absolut în favoarea” acesteia în timp ce candida pentru nominalizarea prezidențială democrată cinci ani mai târziu.

În 2015, a anunțat că va candida pentru Senatul SUA și a obținut sprijinul lui Joe Biden și al fostului președinte Barack Obama. În 2017, a devenit a doua femeie afro-americană care a servit în Senat. În 2019, a lansat o campanie pentru nominalizarea prezidențială democratică, avându-l pe Biden ca unul dintre concurenți.

„Țarul frontierelor” în timpul crizei de la frontieră

Biden și Harris au dus împreună o campanie dură și acrimonioasă și i-au învins în cele din urmă pe Donald Trump și pe vicepreședintele Mike Pence. Ei au depus jurământul la 20 ianuarie 2021, la doar două săptămâni după ce o mulțime violentă a pătruns în Capitoliu cerând ca votul să fie anulat. Harris a făcut încă o dată istorie - a fost prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană de origine indiană care a ocupat funcția de vicepreședinte al SUA.

Funcția i-a conferit lui Harris autoritatea de a prelua conducerea administrației în cazul în care președintele moare sau este considerat inapt pentru exercitarea funcției. Dar Harris s-a luptat să își ridice profilul în timpul cât a fost la Casa Albă.

În 2021, Biden i-a atribuit sarcina de a aborda problema imigrației prin combaterea „cauzelor profunde” ale plecării persoanelor din America Latină.

„Nu mă pot gândi la nimeni care să fie mai calificat pentru a face acest lucru”, a spus Biden despre Harris la acea vreme. „Când vorbește, vorbește pentru mine”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult