Aderare UE

Evaluarea progresului R. Moldova în procesul de aderare: Securitatea în top, libertatea de exprimare cu restanțe

Autoritățile de la Chișinău mai au de lucrat la reforma justiției, la fortificarea pieței muncii, dar și la dezvoltarea economiei. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile primului raport de monitorizare independentă „Evaluarea progresului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene”, elaborat de societatea civilă. Acesta face o evaluare a dinamicii reformelor implementate de guvernarea de la Chișinău în urma recomandărilor Comisiei Europene privind procesul de aderare.

Domeniile securității, controlului financiar, democrației, reformei administrației publice au obținut cel mai mare punctaj în urma unul raport realizat de experții de la mai multe organizații. Potrivit directorului executiv al Centrului Analitic Independent Expert Grup, Adrian Lupușor, autoritățile au înregistrat unele rezultate, însă sunt capitole la care trebuie de muncit mai mult. El a mai precizat că raportul integral va fi publicat pe parcursul săptămânii curente.

„În top vedeți capitolul ce ține de securitate. Aceasta cumva a reflectat și prioritatea guvernării în contextul războiului de la hotar, atacurilor hibride pe intern. La polul opus, libertatea de exprimare cu doar două puncte procentuale, este o îngrijorare pentru că nu putem miza pe integrarea europeană cu așa un scor, dar în esență 3,2 pentru un an de implementare nu este un scor neapărat rău, este un scor bun raportat la complexitatea recomandărilor”, a explicat expertul.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a precizat că analiza făcută de societatea civilă este foarte importantă în parcursul european al țării noastre.

„Este foarte important ca voi să faceți acest lucru, nu doar pentru a asigura transparență și răspunderea Guvernului, dar de asemenea pentru a ne ajuta pe noi în mod colectiv să ne mișcăm spre instituții mai puternice, implementare mai robustă a cadrului legal existent”, a punctat ambasadorul.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că societatea civilă are un rol important în procesul de aderare și urmează să analizeze toate recomandările propuse de reprezentanții acesteia.

„Acest raport ne va ajuta foarte mult la elaborarea următoare contribuții pe care o vom transmite către Comisie în luna septembrie și abia aștept să văd care sunt acele mesaje și recomandări pe care le aveți și dumneavoastră pentru noi. Sperăm foarte mult într-o cooperare la fel de bună și în elaborarea celei de-a doua contribuții pe care o vom transmite”, a declarat Cristina Gherasimov.

Amintim că, pe 10 iulie, la Chișinău, a fost lansat screeningul bilateral, marcând un nou stadiu de comunicare cu Uniunea Europeană privind pregătirea autorităților locale la nivel legislativ și politic. În această etapă a negocierilor de aderare va fi evaluată capacitatea Republicii Moldova de a îndeplini recomandările Uniunii Europene, iar implementarea va dura un an și jumătate, acoperind 33 de domenii.

Screening-ul a început cu achizițiile publice. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și nu la Bruxelles.

Citește mai mult