Social

Sistemul de gestionare a dosarelor deținuților va fi digitalizat

Sistemul de gestionare a dosarelor deținuților va fi digitalizat, până în anul 2027, anunță reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Potrivit acestora, proiectul valorează aproximativ două milioane de dolari, bani oferiți de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Digitalizarea sistemului de gestionare a dosarelor deținuților presupune și interconectarea acestuia cu alte sisteme informaționale ale instituțiilor statului din sectorul de Justiție și din Sănătate. Vor fi digitalizate și dosarele angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor, a precizat pentru Radio Moldova, șeful Direcției tehnologii informaționale și securitate cibernetică, Mihail Tropoțel.

Digitalizarea o să ne permită accesul la fișierele din dosar în format electronic, informația necesară din dosar care urmează a fi prezentată în ședința de judecată. Sistemul va permite completarea dosarului cu date privind perioada post-detenție, date care urmează să fie completate de reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune. Datele medicale ale deținuților urmează să fie digitalizate. Procedura nouă o să simplifice și angajarea la Administrația Națională a Penitenciarelor, va deține informații din CV, dar și datele despre cursurile de formare profesională ale angajaților”.

Ministerul Justiției își propune să digitalizeze și sistemele informaționale ale altor instituții din subordinea sa, până în anul 2030, a precizat șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media, Irina Vasilașcu.

Ministerul Justiției se aliniază la strategia de transformare digitală pentru anii 2023-2030. Suntem în proces de discuții cu mai mulți parteneri privind digitalizarea mai multor profesii juridice. De asemenea, în proces de reorganizare se află Agenția de Resurse Informaționale Juridice și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești. După reorganizarea acestor două instituții vom avea o agenție unică, care va fi responsabilă de digitalizare”.

E-guvernarea și digitalizarea serviciilor publice este una dintre prioritățile declarate ale Guvernului, care a aprobat anul trecut Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova. Printre obiectivele strategiei sunt majorarea numărului de servicii publice digitalizate și alinierea la politicile și standardele europene în domeniul digital. Până acum, 59 la sută dintre serviciile publice prestate cetățenilor au fost digitalizate, arată datele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Citește mai mult