Revista presei internaționale: Discuții lungi pe tema Ucrainei la Beijing; Diplomația baloanelor cu gunoi între Phenian și Seul
Publicațiile internaționale continuă să urmărească vizita efectuată la Beijing de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, unde subiectul de bază a fost posibilitatea încheierii unui acord de pace între Rusia și Ucraina, cu sprijinul Chinei. Ziarele străine notează între timp că Germania și Marea Britanie planifică măsuri comune pentru a spori securitatea pe continentul european, inclusiv în cazul revenirii la Casa Alba a republicanului Donald Trump. Presa ucraineană relatează despre noi încercări ale Kremlinului de a manipula opinia publică, in articole care vizează și Republica Moldova.
Discuțiile pe tema unei „paci durabile și juste” în Ucraina purtate la Beijing ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba cu omologul său chinez Wang Yi, au durat mai bine de 3 ore - mai mult decât au fost programate inițial, relatează BBC. Presa rusă a scris că partea ucraineană și-ar fi anunțat disponibilitatea de a negocia un acord de pace cu Moscova, dar Kievul a negat această informație, precizând că declarațiile ministrului Dmitro Kuleba au fost interpretate greșit în Rusia, remarcă BBC. Surse din cadrul ministerului de externe de la Kiev au precizat pentru agenția britnică de presă că de fapt, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a duce tratative cu partea rusă la o anumită etapă, când Moscova va fi pregătită să negocieze cu bună-credință, dar în prezent ea nu arată că e dispusă să facă acest lucru.
La primele discuții pe tema încheierii războiului ruso-ucrainean cu Kievul, China se prezintă ca un actor ce poate aduce pacea, titrează The Wall Street Journal. Însă chiar dacă își declară oficial poziția neutră față de părțile implicate în conflict, China rămâne un partener cheie în a ajuta Rusia să ocolescă sancțiunile economice occidentale impuse ca răspuns la invadarea Ucrainei, constată publicația americană. Comerțul dintre cele două țări a crescut, China cumpărând petrol și gaze rusești în timp ce furnizează bunuri de larg consum pe care Rusia nu le poate cumpăra din Occident, remarcă The Wall Street Journal. Pe de altă parte, publicția chineză Globaal times scrie că vizita lui Kuleba în China arată clar că el recunoaște eforturile sincere ale Beijingului în medierea conflictului ruso-ucrainean și influența geopolitică majoră pe care o are acesta.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că există o nouă confirmare că guvernul chinez nu va furniza arme Rusiei, transmite Unian. „China susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a subliniat Zelenski, citat de aceeași publicație.
Între timp, publicațiile internaționale comentează primul discurs public al președintelui SUA, Joe Biden, după ce a anunțat că renunță la cursa prezidențială. Deși nu l-a menționat direct pe Donald Trump, Biden l-a numit drept o amenințare existențială la adresa democrației, notează Associated Press. Discursul de 10 minute i-a oferit lui Biden șansa de a încerca să modeleze modul în care istoria își va aminti de singurul său mandat în funcție, comentează AP. Newsweeek scrie că Joe Biden încearcă să lase o moștenire în urma sa, precizând că a renunțat la cursa electorală pentru „a transmite torța unei noi generații”.
Îngrijorate că republicanul Donald Trump poate opri sprijinul american pentru Ucrana dacă revine la Casa albă după alegerile din noiembrie, Marea Britanie și Germania fac front comun pentru a întări apărarea Europei, titrează Politico. Potrivit publicației, nul guvern laburist al Marii Britanii caută legături militare mai strânse cu Germania și Franța. Îngrijorările că Washingtonul ar putea reduce dramatic sprijinul pentru Ucraina anul viitor au crescut mai ales după ce candidatul republican Trump l-a ales pe JD Vance drept candidat la funcția de vicepreședinte al SUA. Acesta e un oponent al ajutoarelor oferite Kievului considerând că sprijinul militar nu va duce la încheierea războiului, consemnează Politico.
Euractiv scrie că Marea Britanie și Germania vor să-și consolideze relațiile de securitate, amintind că cele două țări sunt pietrele de temelie ale arhitecturii de apărare a Europei, având și cele mai mari cheltuieli militare din Europa, inclusiv pentru sprijinul oferit Ucrainei.
Ukrinform relatează că propaganda rusă răspândește falsuri despre minele de la granița dintre Ucraina și Republica Moldova, folosind videoclipuri vechi despre deminare filmate în Columbia. Un videoclip despre care se presupune că a fost înregistrat la granița dintre Ucraina și Republica Moldova a apărut pe YouTube, arâtând o mină pe care forțele de securitate ucrainene ar fi pus-o pe un câmp pentru a împiedica bărbații care intenționează să treacă ilegal în Republica Moldova. Potrivit Ukrinform, propagandistii au folosit un videoclip vechi, cu o înregistre audio falsă, videoclipul original fiind postat în urmă cu un an pe canalul de YouTube al unui ziar columbian.
Presa internațională transmite că un balon nord-coreean care transporta gunoi a aterizat miercuri dimineață pe terenul biroului prezidențial sud-coreean și Ministerul Apărării Naționale din Yongsan, în centrul Seulului. Potrivit Koreaherald, care citează surse din armata sud-coreană, balonul conținea în mare parte resturi de hârtie și plastic, incidentul fiind al zecilea la număr de la începutul anului. Un reprezentant al Partidului Democrat, fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat pentru The Korea Herald că, deoarece Coreea de Nord părea să folosească baloanele pentru a se răzbuna împotriva pliantelor sud-coreene, există o reținere din partea utoritățiilor de la Seoul în da un răspuns radical.
Koreatimes remarcă la rândul său că este pentru prima dată când baloanele încărcate cu gunoi aterizează pe complexul prezidențial, din cele peste 2.000 de baloane trimise de Phenian de la sfârșitul lunii mai. Lansările persistente de baloane se dovedesc a fi o durere de cap majoră pentru armata sud-coreeană, care pare să nu aibă o strategie eficientă pentru a le descuraja, în afară de colectarea în mod repetat a resturilor de la sol, constată publicația. Unii parlamentari conservatori de aici au susținut că armata ar trebui să adopte o abordare mai dură, dar criticii se tem că acest lucru ar putea escalada tensiunile militare. Regimul nord-coreean susține că baloanele cu gunoi sunt o reacție în adresa activiștilor civici din Coreea de Sud care lansează pliante anti-Pyongyang și USB-uri cu muzică K-pop spre Coreea de Nord.
Oamenii de știință au găsit apă moleculară în probele de sol lunar colectate de misiunea chineză Chang'e 5, scrie Chinadaily. „Din cauza temperaturilor ridicate și a mediului de vid de pe Lună, existența apei lichide nu este posibilă, așa că până acum nu era clar cum ar putea exista molecule de apă pe Lună”, a spus Jin Shifeng, membru al echipei de cercetare și asociat cercetător la Institutul de Fizică al Academiei Chineze de Științe. În urmă cu aproximativ cinci ani, un mineral similar a fost descoperit într-un vulcan din Rusia, oferind noi indicii despre sursa apei de pe Lună. „Acest lucru indică faptul că gazele vulcanice lunare conțin o cantitate semnificativă de apă. Calculele termodinamice au dezvăluit că conținutul de apă din vulcanii lunari este comparabil cu cei mai secați vulcani de pe Pământ”.