Social

Ultima tranșă de tractoare japoneze pentru agricultori a ajuns în R. Moldova

Republica Moldova a primit, joi, ultima tranșă de tractoare achiziționate prin intermediul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol”. Tehnica agricolă japoneză urmează să fie transmisă beneficiarilor la preț competitiv, prin contracte de vânzare-cumpărare în rate. Tot joi, a fost lansat oficial proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți", care include distribuirea a aproximativ două mii de tone de fertilizanți din Japonia, la preț preferențial

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a declarat că apreciază munca agricultorilor moldoveni, dar și eforturile Ministerului Agriculturii în susținerea fermierilor afectați de intemperiile din ultimii ani. Potrivit diplomatului, această tehnică agricolă și fertilizanții îi vor ajuta în munca lor.

„Tractoarele sunt furnizate în ultima tranșă a acordului de împrumut semnat la 20 iunie 2020 între Guvernul Republicii Moldova și Japoniei, în valoare de 20 de milioane de dolari SUA. Ca parte a acestui Acord. 72 de tractoare mai mici și o serie de utilaje post recoltare au fost deja furnizate din Japonia în Moldova”, a declarat Yamada Yoichiro.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că în următorii ani vor apărea tot mai multe proiecte de susținere a agricultorilor.

„Făcând o analiză a modului în care sunt administrați acești bani, aceste resurse financiare și programele care cresc la număr în fiecare an, vorbește despre faptul că acest mod de aplicare și de finanțare este de viitor în Republica Moldova pe segmentul agricol. Evident că programele de susținere pentru agricultorii micro, mici pentru următorii ani pe segmentul agricol va crește exponențial, pentru că noi vorbim despre cei pe care se ține agricultura din Republica Moldova, sunt cei care dezvoltă satele și care aduc viață în satele noastre”, a explicat Vladimir Bolea.

Directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, Maxim Popov, s-a referit la realizările obținute de fermieri cu ajutorul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol”.

„Vorbim de 260 de fermieri unici finanțați, dintre care tineri și femei 153. Vorbim de 450 de echipamente și utilaje agricole finanțate, vorbim de 16 de tractoare, vorbim de 21 de combine și vorbim de contracte valoarea cărora depășește 460 de milioane de lei. Este unul din cele 7 proiecte pe care le gestionăm, este un proiect finanțat de către Agenția pentru Cooperare Internațională a Japoniei”, a specificat Maxim Popov.

Amintim că, la începutul anului, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant semnat la Chișinău de Guvernul țării noastre și cel al Japoniei, care vizează implementarea proiectului „Asigurarea fermierilor cu fertilizanți”. Astfel, Republica Moldova a primit o asistență nerambursabilă în valoare de 1,9 milioane de euro, ceea ce va permite agricultorilor să beneficieze de îngrășăminte la prețuri reduse, cu posibilitatea de achitare în rate, fără a fi necesară garantarea cu bunuri.

Implementarea proiectului este gestionată de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.

Citește mai mult