Externe

Bilanțul morților în atacul asupra Israelului a ajuns la 12. Premierul Netanyahu promite răzbunare

Bilanțul atacului cu rachetă asupra unui teren de fotbal din zona Înălțimilor Golan, ocupate de Israel, a crescut la 12 morți. Printre victime sunt și copii, transmite BBC. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a scris pe platforma X că gruparea libaneză Hezbollah, acuzată de atac, „va plăti un preț greu, cum n-a mai plătit până acum”.

„Am vorbit cu Muafak Tarif și mi-am exprimat șocul profund față de uciderea de către Hezbollah a unor copii și oameni nevinovați. Întreaga națiune a Israelului transmite condoleanțe sincere familiilor celor uciși și întregii comunități druze. Hezbollah va plăti pentru aceasta un preț greu, cum nu a mai plătit până acum”, a scris Netanyahu pe X (fosta Twitter).

Într-un prim comentariu, Casa Albă a condamnat atacul, calificându-l drept „oribil”. „Sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este ferm și neclintit împotriva tuturor grupărilor teroriste susținute de Iran, inclusiv Hezbollah-ul libanez”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Amintim că autoritățile israeliene au învinuit Hezbollah pentru atacul soldat cu cel puțin 12 morți și 30 de răniți și au promis că vor răspunde cu un „război total”, deși gruparea libaneză susținută de Iran neagă că ar avea vreo responsabilitate. Șeful biroului de presă al Hezbollah, Mohamad Afif, a calificat toate acuzațiile drept „false”.

Cu toate acestea, înainte ca urmările atacului să fie raportate, Hezbollah a revendicat patru atacuri, inclusiv unul asupra sediului militar al Brigăzii Hermon de pe pantele Muntelui Hermon. Baza se află la aproximativ trei kilometri de terenul de fotbal unde s-a produs explozia, scrie BBC.

Israelienii susțin că atacul de sâmbătă seara este „cel mai sângeros” atac împotriva civililor din Israel de la începutul conflictului în Gaza, pe 7 octombrie 2023.


Înălțimile Golan ocupate de Israel au făcut parte din Siria până în 1967, când Israelul a capturat cea mai mare parte a zonei în războiul din Orientul Mijlociu, anexând-o în 1981. Această anexare unilaterală nu a fost recunoscută de majoritatea țărilor, iar Siria solicită returnarea teritoriului. Peste 40 000 de persoane trăiesc în Golanul ocupat de Israel, dintre care mai mult de jumătate sunt locuitori druzi, scrie G4media.

Druzii sunt o minoritate arabă care practică o ramură a islamului, dar care sunt mari susținători ai Israelului. De altfel, liderul spiritual al druzilor, Muafak Tarif, a afirmat sâmbătă seara că atacul cu rachete „a depășit toate limitele posibile”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult