Ce schimbări au fost făcute în cele trei decenii în Constituția țării. Ce cred oamenii despre Legea Supremă
Constituția prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Legea supremă a fost modificată de mai multe ori, ceea ce a adus mai multe controverse, susțin experții.
Oamenii susțin că Legea supremă a Republicii Moldova ar necesita anumite schimbări, chiar dacă a fost modificată de mai multe ori. Aceștia consideră că politicul nu ar trebui să influențeze Constituția. Ei spun că așteaptă de la conducerea țării să le asigure o viață mai bună, reforme sociale și în domeniul sănătății.
„Fostele guvernări am văzut că nu o singură data au încălcat legile. Judecătorii au jucat anumite roluri. Cei de la putere schimbau legile după bunul lor plac”.
„Constituția a fost încălcată de mai multe ori și anume ce ține de politic”
„Cred că ar fi necesar ca Constituția să fie schimbată”
În cei 30 de ani de la adoptarea Constituției, aceasta și-a îndeplinit pe deplin scopurile, a declarat pentru Teleradio-Moldova, fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu.
„Atunci când vorbim de modificările Constituției, de revizuire și introducerea unor inovații, trebuie să înțelegem un lucru. Constituția, ca orice organism și sistem de drept, este un document viu și el poate, când este necesar, să fie revizuit și modificat.Asta nu înseamnă că Constituția trebuie revizuită și modificată în toate cazurile când schimbă culoarea politică a guvernării. Cel mai important este că Constituția reglementează principalele domenii de activitate ale statului, ceea ce nu se găsește în Constituție, se clarifică în legislația cotidiană”, a declarat Nicolae Osmochescu.
Expertul WatchDog, Alexandru Bot, a precizat că pe parcursul celor trei decenii legea supremă a fost schimbată de mai multe ori. Acesta a punctat principalele modificări.
„Alte modificări esențiale s-au referit, inclusiv la termenul de reținere a unei persoane, versiunea inițială, a fost 24 de ore, ulterior s-a modificat în 72 de ore și multe, multe alte, inclusiv organizarea administrativ-teritorială a avut de suferit. Deci toate aceste modificări, după mine, au fost rodul unei realități politice existente la acel moment. Dacă să ne referim la statutul judecătorului, au fost necesare, fiindcă cel puțin așa, ajungând la situația că s-a anulat acel prag de 5 ani, avem acum cred că o independență a judecătorului, dar și o responsabilitate mai mare a judecătorului, care e investit în funcție”, spune Alexandru Bot.
Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la data de 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare pe 27 august același an.