Sondaj // Mai mult de jumătate dintre cetățeni ar vota pentru aderarea R. Moldova la UE
Mai mult de jumătate dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în acest sens, arată datele unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Statele blocului comunitar sunt privite ca principali parteneri comerciali ai țării noastre mai arată sondajul, deși există percepții înrădăcinate că Federația Rusă încă este un aliat comercial strategic. Experții consideră că aceste percepții sunt alimentate de lipsa suficientă de informare.
Potrivit sondajului, în contextul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aproape 66% din rândul respondenților deciși au răspuns că ar vota „pentru”, iar 34,2% ar vota „împotrivă”.
84 la sută dintre cetățeni cunosc faptul că țara noastră a început negocierile de aderare, iar în 5-6 ani, consideră cea mai mare parte dintre cei chestionați, Republica Moldova ar putea deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Aproape 20 la sută consideră că procesul va dura până la 10 ani.
Sondajul mai arată că peste 50 la sută din cetățeni sunt foarte informați sau destul de informați cu privire la Uniunea Europeană. Cei mai mulți au răspuns că țările membre ale Uniunii Europene, în frunte cu România, Germania și Franța, sunt principalii noștri parteneri comerciali, urmate de Ucraina și Rusia.
Potrivit datelor sondajului, încă există percepția eronată în rândul cetățenilor că Rusia este o sursă importantă de import a gazelor sau produselor industriale obținute din gaz, iar top-ul exporturilor este dominat de produsele agricole și băuturile alcoolice.
Experții consideră că, rolul „important” în calitate de partener comercial, atribuit Rusiei de unii respondenți, este o percepție greșită. Și asta pentru că în republică încă există localități unde forțele pro-ruse au liber la promovarea unei viziuni greșite despre Uniunea Europeană.
„Știrile false, partidele rău intenționate și care nu fac decât să reflecte viziunea și politice Federației Ruse în Republica Moldova, au acces mai bun și preferențial la acești oameni și reușesc să consolideze aceste percepții eronate, să le hrănească prin diferite mijloace de-a lungul anilor”, a explicat directorul adjunct al IPRE, Mihai Mogîldea.
Soluția experților este ca autoritățile să-și extindă aria de comunicare cu cetățenii din toate regiunile țării.
„Ea trebuie schimbată și îmbunătățită prin informare, comunicare mai bună despre rolul și importanța Uniunii Europene pe dimensiunea comercială, pe dimensiunea de asistență pentru țara noastră, dar totodată și printr-o interacțiune mai activă cu acești cetățeni”, a mai precizat Mihai Mogîldea.
Sondajul a fost realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în cooperare cu CBS-AXA în perioada 28 iunie - 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1119 de respondenți și are o marjă de eroare de 2,9%.