Ambasada Rusiei la Chișinău a comentat cazul funcționarilor reținuți pentru spionaj în favoarea Kremlinului
O continuare a „tensiunilor anti-ruse alimentate artificial”, astfel a comentat Ambasada Federației Ruse la Chișinău recentele acuzații de spionaj apărute în presa moldovenească, precum că un angajat de-al său l-ar fi recrutat pe șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, dar și un polițist de frontieră. Într-o declarație oficială, misiunea diplomatică a subliniat că aceste acuzații amintesc de o campanie similară din iulie 2023, care a dus la o reducere semnificativă a personalului diplomatic rus în țara noastră.
Mai mult, oficialii ruși au spus că aceste „insinuări” sunt probabil legate de „procesele electorale din R. Moldova și de încercările unor forțe de a folosi tema spionajului în lupta electorală”.
„Am luat cunoștință cu aceste publicații. Considerăm că astfel de insinuări sunt o manifestare a tensiunilor anti-ruse alimentate artificial în R. Moldova” a declarat Ambasada Rusă.
Menționăm că șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, dar și un angajat al Poliției de Frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit procurorilor PCCOCS, cei doi ar fi livrat informații unui angajat din cadrul unei ambasade străine acreditate de la Chișinău. Acesta este al doilea caz de spionaj în Republica Moldova, în ultimele două luni.
CITEȘTE și: Angajatul Poliției de Frontieră reținut într-un dosar de spionaj activa la Aeroport. Precizările IGPF
Amintim în acest context că, în 2023, o investigație jurnalistică a scos la iveală că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău sunt montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Experții declarau atunci că echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea Republicii Moldova.
În reacție, autoritățile de la Chișinăul au decis să reducă numărul de diplomați ruși în Republica Moldova. MAE declara atunci că decizie a fost luată pentru a limita numărul de „indivizi” care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova. Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a calificat măsura ca fiind una „drastică”, la acea vreme.