ACTUALIZARE // Angajatul Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persona non grata. Vasnețov: „Vom răspunde”
ACTUALIZARE 10:28: Asistentul atașatului militar al Federației Ruse în Republica Moldova, care ar fi racolat doi funcționari de la Chișinău în scopul obținerii unor informații care ar fi putut fi folosite în dauna intereselor țării noastre, a fost declarat persona non grata. Decizia a fost luată la Ministerul de Externe, pe 1 august. În replică, ambasadorul rus la Chișinău a calificat decizia drept „neprietenoasă”. Potrivit lui, Rusia va emite o decizie similară.
„Decizia autorităților moldovenești a fost luată urmare activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, anunță MAE.
Angajatul Ambasadei Rusiei urmează să părăsească Republica Moldova, a precizat diplomația de la Chișinău.
Europa Liberă dezvăluie, cu trimitere la surse, că asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persona non grata, ar fi Dmitri Kelov. Acesta a fost acreditat în Republica Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru. Kelov este unul dintre cei 10 diplomați ruși care au rămas în Ambasada Rusiei de la Chișinău după marea expulzare din august 2023.
Expertul WatchDog Andrei Curăraru crede că agenții de spionaj ai Federației Ruse au reușit să racoleze și alți funcționari publici din Republica Moldova, iar pentru a evita astfel de cazuri autoritățile trebuie să aplice măsuri mai riguroase la angajare.
„Este el singurul factor care ar putea să fie infiltrat? Cu siguranță că nu. De regulă se optează pe filiere sau rețele de agenți care verifică reciproc informația, care pot să influențeze din mai multe părți mai multe decizii sau care pot să dea operații suplimentare acelor spioni ruși care acționează în Republica Moldova pentru a asigura că rezultatul muncii lor se fortifică”, a declarat expertul la Moldova 1.
Știrea inițială 10:00: Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 1 august la Ministerul Afacerilor Externe. Decizia a fost luată după ce în ajun doi funcționari – un angajat al Parlamentului și altul al Poliției de Frontieră – au fost reținuți pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Sursele Moldova 1 au declarat că angajatul Ambasadei Ruse, care i-ar fi racolat pe cei doi funcționari, va fi declarat persona non grata.
Amintim că procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au descins pe 31 iulie la Parlament. În rezultat, doi funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit unor surse neoficiale obținute de Moldova 1, este vorba de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova.
În dosar este vizat Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, a confirmat speakerul Igor Grosu. De asemenea, în dosar este vizat un angajat al Poliției de Frontieră, care activa la Aeroport.
Acesta este al doilea caz de spionaj în Republica Moldova, în ultimele două luni.
CITEȘTE ȘI: Ambasada Rusiei la Chișinău a comentat cazul funcționarilor reținuți pentru spionaj în favoarea Kremlinului
„Suntem sub atac hibrid”: Reacția premierului Dorin Recean la perchezițiile de la Parlament