Revista presei // Riscul blocării negocierilor de aderare la UE în cazul preluării guvernării de forțe antieuropene
Reacția Moscovei la expulzarea unui angajat al Ambasadei ruse, riscul blocării negocierilor de aderare la UE în cazul preluării guvernării de forțe antieuropene, și percepția integrării europene ca proces geopolitic, nu de modernizare internă, sunt subiectele analizate în revista presei.
Ministerul de Externe al Rusiei a calificat expulzarea unui angajat al Ambasadei ruse de către Republica Moldova drept un „gest neprietenos” și a anunțat măsuri de răspuns, relatează Moldova 1. Moscova susține că aceasta exemplifică „direcția agresivă anti-rusească” a Chișinăului. Decizia vine după ce asistentul atașatului militar al Ambasadei a fost declarat persona non grata pentru recrutarea unor oficiali moldoveni în scopul obținerii de informații împotriva intereselor Moldovei.
Deschide.md îl citează pe ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a declarat că R. Moldova nu s-a alăturat unor sancțiuni internaționale împotriva Rusiei din cauza lipsei de aplicabilitate. Potrivit lui Popșoi, activele financiare ale Federației Ruse sau mecanisme pe care ar avea Republica Moldova să le implementeze în mod practic, nu există. Totodată, spune Popșoi, există riscul unei riposte simetrice, sau mai degrabă asimetrice, în cazul exporturilor în Federația Rusă, mai cu seamă în domeniul agricol și industrial.
Ideea organizării unui referendum privind integrarea europeană a Republicii Moldova a fost o decizie politică deșteaptă și corectă, a declarat analistul politic Vladislav Kulminski pentru TV8. Expertul consideră că cel mai probabil, la referendum se va vota pentru integrarea europeană a țării, însă nu este convins că acest exercițiu va avea consecințele prevăzute. Totodată, potrivit lui Kulminski, referendumul din toamnă va demonstra clar ce își dorește societatea. Expertul a mai punctat că deși vor exista multe partide care nu vor susține în mod deschis referendumul, nu se vor declara nici împotriva acestuia.
Într-o emisiune la RealitateaTV, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că în cazul în care guvernarea de la Chișinău va fi preluată de forțe antieuropene, procesul de negociere privind aderarea R. Moldova la UE se va bloca. Potrivit lui Mureșan, viitoarea aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană depinde de votul oamenilor și de progresul autorităților. Europarlamentarul a menționat că speră că alegătorii din R. Moldova vor vota în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare politicieni serioși și de încredere.
Autoritățile din Republica Moldova percep integrarea europeană mai mult ca un proces geopolitic decât unul de modernizare internă, evidențiază Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN. El subliniază caracterul formal al multor măsuri, lipsa specialiștilor și a salariilor competitive în instituțiile de stat, precum Curtea de Conturi, Guvernul, ministere și Biroul Național de Statistică. Deși un progres a fost înregistrat în implementarea recomandărilor, multe reforme rămân incomplete și au fost adoptate în grabă doar pentru a respecta termenele Comisiei Europene.
Iar Stas Madan, director de program la Expert-Grup, a menționat că din toate documentele pe care s-a angajat Republica Moldova să le respecte, cel mai înalt grad de realizare a fost acolo unde a fost presiune externă. De acum înainte, procesul de integrare europeană va supune statul Republica Moldova la o presiune externă și mai crescută, a mai spus analistul.
Într-o emisiune de la Jurnal TV, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a menționat că declarațiile precum că ar reprezenta sistemul oligarhic al fugarului Vladimir Plahotniuc - ar fi mituri. Oficialul a spus că nu a fost niciodată audiat de procurori, deși în spațiul public s-a vorbit adesea că ar fi vizat în dosare penale.
TVR Moldova relatează că noua strategie de mobilitate 2030, elaborată de Ministerul Infrastructurii, este criticată de specialiști. Vitalie Rapcea de la Expert-Grup a evidențiat mai multe neajunsuri, inclusiv organizarea și administrarea drumurilor, asimilarea lentă a finanțării externe și lipsa propunerilor pentru îmbunătățirea guvernanței Fondului Rutier. Asociațiile și experții afirmă că, în forma actuală, documentul nu poate avansa.
Într-un interviu pentru NewsMaker, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că, Guvernul Republicii Moldova nu a contractat nicio companie de consultanță ca să pregătească un plan de acțiuni pentru reintegrarea completă a regiunii transnistrene, după cum a scris anterior ziarul spaniol El Pais. Prim-ministrul a spus că executivul are propriul plan pentru reintegrarea socială și economică a regiunii transnistrene pe care-l implementează.
După valul de critici și solicitări de demisie privind „viitorul agriculturii”, ministrul, Vladimir Bolea spune că momentan, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare dispune de resurse financiare doar de la bugetul de stat, menționează Infomarket. Iar, împreună cu asociațiile de profil, elaborează măsuri eficiente pentru programe de dezvoltare pentru toți fermierii, pentru toate tipurile de activități agricole, acordând o atenție deosebită creării condițiilor pentru dezvoltarea fermelor de familie, a micro și micilor producători agricoli.