Social

Revista presei: Rolul viitorului președinte al SUA în diminuarea influenței Moscovei în regiunea transnistreană

Legătura dintre alegerile din Statele Unite și nivelul de influență al Moscovei în regiunea transnistreană; numărul mare de colaboratori cu serviciile secrete ale Rusiei, dar și lipsa de specialiști pentru atragerea fondurilor europene, sunt printre principalele subiecte abordate de presă.

Problema transnistreană va fi element de negociere a păcii între Ucraina și Rusia atunci când se va ajunge la acest lucru. dw.com are un material care scoate în evidență faptul că Moscova va face tot posibilul ca să-și mențină influența asupra enclavei separatiste, pentru că, prin ea are prezență militară în coasta NATO și blochează apropierea Moldovei de UE și Alianță. Vitalie Călugăreanu atrage atenția la importanța rezultatelor alegerilor din SUA pentru Republica Moldova, considerând că o administrație Trump la Washington nu va face nimic în a determina Kievul să facă imposibilă rămânerea Rusiei în Transnistria. „Moldova are nevoie la Washington de un președinte neprieten cu Putin”, explică autorul.

Radio Europa Liberă scrie că pentru ca societatea să înțeleagă gravitatea acuzațiilor care i se aduc șefului Direcției juridice a Parlamentului, reținut pentru trădare de Patrie, ar fi fost bine ca organele competente să spună măcar „ce fel de materiale se transmiteau” agentului rus sub acoperire. Analistul Igor Boțan consideră că pentru a „descuraja diverși aventurieri”, instituțiile care au dispus reținerea lui Ion Creangă trebuie să prezinte „dovezi serioase”. „Ceea ce ar trebui să înțeleagă cetățenii, este că R. Moldova este acum „obiect special pentru serviciile speciale rusești”, care au drept scop „restabilirea imperiului rus”, așa cum și-a propus liderul de la Kremlin Vladimir Putin”, a mai spus Boțan.

Iar Ziarul Național menționează că numărul celor care cooperează cu serviciile speciale ale Rusiei în Republica Moldova este cu mult mai mare decât ceea ce a scos la iveală SIS până acum. În editorialul său, Nicolae Negru constată că de identificarea și neutralizarea lor depinde supraviețuirea de mai departe a statului nostru în acest moment critic, când Rusia a pornit un război hibrid pentru a-l acapara și a-l pune în serviciul intereselor sale. Marea provocare este însă în sistemul nostru de securitate care nu funcționează adecvat, că banii murdari continuă să pătrundă, alimentând corupția, menținând în funcție rețeaua de alegători plătiți, organizată de Ilan Șor, agenții Moscovei, care complotează împotriva Republicii Moldova, nu sunt trași la răspundere pentru trădare, propaganda și dezinformarea rusă continuă să facă ravagii...

Radio Europa Liberă propune un articol despre felul în care, în ultimele trei luni, sute de tineri din Moldova au fost duși la Moscova de o organizație afiliată Kremlinului și oligarhului fugar Ilan Șor. Plecările se fac prin intermediul proiectului „Evrazia”, fondat de Nelli Parutenco, fostă contabilă la Primăria orașului Orhei în mandatul de primar al lui Șor. Aceasta a fugit la Moscova pentru a se ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor.

Astfel, tinerii sunt ademeniți cu excursii gratuite în Piața Roșie și întâlniri cu „experți”. Totodată, ei sunt îndemnați să obțină granturi, să devină „ambasadori ai Eurasiei” pentru a promova „cultura rusă și direcția de dezvoltare eurasiatică”. Detalii, găsiți în articol.

După 35 de ani, stenograma ședinței Sovietului Suprem din 31 august 1989 a fost digitalizată și disponibilă publicului, scrie Moldova 1. Este vorba de ședința în care a fost adoptată limba de stat – română. Arhiva Națională va publica online stenograma ședinței. „Ceea ce s-a discutat la această sesiune istorică, care a decis declararea limbii române ca limbă oficială, a fost un proces anevoios, a fost o confruntare, au fost proteste în stradă, miliția a aplicat de mai multe ori violența împotriva protestatarilor”, a spus Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor. În opinia lui, fiind în perioada în care știrile false sunt titrate masiv, este extrem de importantă informarea corectă a societății.

Autoritățile locale se tem că nu vor putea scrie și valorifica proiecte din fonduri europene din cauza lipsei de specialiști, notează realitatea.md. Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, și Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă, au declarat că primăriile se confruntă cu o criză de specialiști bine formați. Ei au menționat că lipsa capitalului uman este resimțită uneori și la nivel central. Edilii sunt de părere că specialiștii bine formați nu se rețin mult în primării din cauza lipsei de bani. Acest lucru este valabil atât pentru sate, cât și pentru orașele care au beneficiat de susținere pentru crearea echipelor de scriere a proiectelor.

Peste 90% din afaceri și investiții în parcurile industrial concentrate în Chișinău, scrie mold-street.com. Deși oficial acestea sunt considerate un instrument al dezvoltării industriale la nivel local și atragerea de investiții în activități de producere, ultimele date denotă că parcurile sunt în continuare concentrate în municipiul Chișinău. Există și situații, cum ar fi Parcul industrial Răut de la Bălți unde nu e niciun agent economic. Anul trecut cifra totală de afaceri înregistrată de rezidenții celor 10 parcuri industriale din Republica Moldova a constituit peste 7,29 miliarde de lei – în creștere cu 5,5%, dar de două ori mai mare decât în anii 2019 și 2020 – arată un raport al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Citește mai mult