Social

Peste 500 de tone de echipamente electrocasnice și electronice uzate sunt colectate anual în R. Moldova

În Republica Moldova anual se colectează peste 500 de tone de echipamente electrocasnice și componente electronice uzate, susțin experții. De asemenea, Agenția de Mediu atenționează populația că majoritatea deșeurilor electronice afectează organismul uman și mediul înconjurător.

Echipamentele electronice nu sunt biodegradabile și conțin substanțe toxice precum plumb și mercur. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, acestea pot contamina aerul, apa și solul, având efecte dăunătoare asupra sănătății umane și a mediului înconjurător. La întrebarea ce fac cu deșeurile electronice, oamenii ne-au spus că le aruncă la gunoi sau le duc în locuri special amenajate.

Le aruncăm la gunoi pentru că nu are rost să le ținem în casă”.

Odată la jumătate de an vin mașinile prin sat și le colectează. Anul trecut am dat un televizor, mașina de spălat veche”.

Electrocasnicele vechi le ducem la stațiile special amenajate pentru a fi reutilizate”.

În Republica Moldova anual se colectează peste 500 de tone de echipamente electrocasnice și componente electronice uzat, a declarat pentru Teleradio-Moldova, șeful adjunct al Direcției Reglementare și Acte Permisive de mediu de la a Agenția Mediului, Denis Macovschi.

Recomandarea către cetățeni este ca acestea să fie colectate separat de alte tipuri de deșeuri, și să fie predare operatorilor autorizați pentru gestionarea acestor tipuri, pentru că de gestionarea corespunzătoare a lor depinde nemijlocit calitatea mediului înconjurător în care ne petrecem timpul. Aceste deșeuri conțin atât materiale care pot fi reciclate, valorificate și reintroduse în circuitul economic, cât și metale grele care odată ajunse în mediul înconjurător, contribuie negativ asupra calității factorilor de mediu, cum ar fi apă, sol, aer și nemijlocit influențează calitatea sănătății populației”, a spus Denis Macovschi.

Potrivit expertului de mediu, Ruslan Nercaș, procedura de recuperare a tehnicii uzate din piață nu este dificilă și se află la îndemâna consumatorilor în centrele comerciale mari.

Fiecare punct de comercializare a echipamentelor electrice și electronice, care are suprafața comercială mai mare de 200 de metri pătrați, este obligat să aibă în interior amenajat un spațiu de colectare a deșeurilor electrice și electronice de la consumatori. Adică, fiecare din noi, având un echipament, de exemplu, un fierbător, un mouse, un telefon vechi, îl putem duce în oricare din aceste magazine și să le solicităm, dacă nu este undeva la vedere, să ne arate unde au ei punctele special amenajate pentru colectarea acestor deșeuri”, susține expertul.

Precizăm că în Republica Moldova sunt aproximativ 500 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice uzate. Pentru comparație, anul trecut erau amenajate 370 de astfel de centre, dintre care 200 în municipiul Chișinău.

Citește mai mult