Circa 40 mii de familii din R. Moldova au primit vouchere pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate
Circa 40.000 de vouchere au fost valorificate în cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”, destinat înlocuirii becurilor și aparatelor electrocasnice vechi cu echipamente noi și eficiente energetic. Programul, cu un buget total estimat de 5,8 milioane de dolari, a fost posibil datorită finanțării Uniunii Europene prin programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.
Programul a fost conceput pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile să-și reducă cheltuielile pentru energie electrică prin achiziționarea de electrocasnice noi și eficiente din punct de vedere energetic. Voucherele au acoperit până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe, iar pentru becuri LED s-au oferit vouchere gratuite în valoare de 500 de lei.
Astfel, 7 246 de electrocasnice mari, inclusiv 3 819 frigidere, 3.391 mașini de spălat și 36 aragaze, au fost achiziționate, alături de 303 336 de becuri LED. În același timp, 7 246 de echipamente vechi au fost reciclate.
„Aceste vouchere ne ajută foarte mult să reînnoim echipamentele electrocasnice vechi, pe care nu avem posibilitatea financiară să le schimbăm. Ar însemna să economisesc bani mai mult timp, ceea ce nu e ușor pentru o familie cu șase copii și cu un bunel cu grad de dizabilitate. Am ales un frigider, cel vechi îl avem de la părinți, poate nu mai e atât de eficient energetic. Am mers mai întâi la unul din magazinele indicate în voucher pentru a ne informa din timp”, a relatat Mariana Mariț, beneficiară de voucher din Chișinău.
Beneficiarii programului au raportat economii semnificative, cu o familie economisind până la 1.618 lei pe an la factura de energie electrică prin înlocuirea becurilor incandescente cu LED-uri. De exemplu, schimbarea unui bec incandescent de 60W cu unul LED de 7W poate aduce o economie anuală de 323 de lei.
„Am schimbat lămpile în toată casa, în beci, sarai, toată casa. Înainte, camera era cu mult mai întunecoasă, am avut o lampă de masă, dar acum am pus trei becuri, iar copiii nu mai au nevoie de lampă de masă. Lumină este, e cu mult mai luminos și econom. Economia s-a simțit îndată, maximum 300-400 de lei la lumină, cu mult mai puțin față de cum venea în luna ianuarie 835. Acum chitanța e de 475 de lei. Aproape în jumătate s-a simțit economia”, a relatat Vadim Filimon, locuitor din orașul Căușeni.
Potrivit Centrului Național de Energie Durabilă, după finalizarea programului pilot, acesta va fi preluat și gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) pe platforma ecovoucher.md, continuând eforturile de promovare a eficienței energetice și a securității energetice în țară.