Doliu în lumea muzicii din R. Moldova. Artistul Anatol Latîșev s-a stins din viață
În după-amiaza zilei de ieri, 4 august 2024, a plecat subit din viață artistul poporului Anatol Latâșev. În timp ce cânta la o manifestare din nordul republicii s-a simțit rău. S-a retras din public să-și vină în fire și nu s-a mai reîntors la cei care îl așteptau și savurau din cântecele dumnealui.
E șocant, e trist, e strașnic să se rupă firul vieții la doar 63 de ani. Anatol Latâșev mai avea atâtea de spus prin cântec și nu numai. S-a născut la 23 martie 1961 în satul Dobruja, raionul Sângerei.
De mic copil a dat dovadă de un potențial artistic aparte, fiind prezent la toate serbările satului și ale școlii. Când a fost vorba să-și aleagă profesia știa că va urma să facă studii muzicale. În 1974 susține cu brio examenele la facultatea “Canto academic” a Școlii de muzică “Ștefan Neaga”. Astfel devine elevul celor mai buni profesori de canto de pe atunci d-nii Victor Zavolochin și Vladimir Vichilu. Anatol Latâșev s-a lansat în muzică cu o piesă de muzică ușoară, obținând trofeul la prestigiosul concurs televizat Cântați cu noi – producător regretatul Octavian Polihovici.
Capacitățile vocale deosebite, diapazonul amplu al tânărului Anatol Latâșev au trezit interesul specialiștilor și dirijorilor. Astfel Anatol Latâșev este invitat pe post de solist în cunoscuta orchestră “Rapsodia” dirijată de Victor Copacinschi. În această orchestră se cânta muzică elevată, iar Anatol Latâșev dădea dovadă de înalt profesionalism.
După desființarea “Rapsodiei” artistul este imediat invitat de către Serghei Lunchevici în orchestra “Fluieraș”, unde a activat peste 20 de ani. Muzica populară devenise parte din viața și ființa lui. Multiplele concerte în țară și peste hotare, înregistrările în studiourile radio vorbeau de un artist cu un stil și o interpretare personalizată.
Trecerea activității artistice pe cont propriu mai era legată și de o altă mare dragoste a lui Anatol Latâșev, cea față de credință. Ctitorește în satul de baștină prima biserică, apoi face studiile la “Academia de teologie” ca să cunoască, să se pătrundă cu adevărat de forța credinței și a rugăciunii. Majoritatea veniturilor din activitatea artistică Anatol Latâșev le dona bisericii.
În viața de toate zilele Anatol Latâșev era un om cu suflet de pâine, gata oricând să sară în ajutor. Cei care l-au cunoscut știu că era înzestrat și cu un deosebit simț al umorului și găsea un cuvânt de bine și de consolare pentru fiecare.
Ne vor lipsi enorm vizitele lui la Redacția muzică Radio, sfaturile, îndemnurile și povețele lui.
Anatol Latâșev și-a ridicat monument în viață prin cântecele lui, prin biserica ctitorită, prin faptele-i omenești.
Veșnică amintire.
Autor: Veta Ghimpu