Revista presei: Rusia nu are un candidat capabil să o învingă pe Maia Sandu la prezidențiale, iar scopul principal al Moscovei este de a sabota referendumul de aderare la Uniunea Europeană
Propaganda rusă rămâne încă foarte puternică în Republica Moldova, iar sabotarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană reprezintă principalul obiectiv al Moscovei, sunt câteva dintre titlurile presei trecute în revistă.
Sabotarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană reprezintă principalul obiectiv al Rusiei, iar implicarea cât mai multor candidați pro-ruși la prezidențiale are scopul de a descuraja participarea la vot, scrie deschide.md, cu referire la declarația analistului politic din România Cristian Hrițuc, făcută în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei. În opinia lui, Rusia nu are un candidat capabil să o învingă pe Maia Sandu și scopul principal al Moscovei este de a împiedica includerea direcției de dezvoltare pro-europeană în Constituția Republicii Moldova. „Rusia nu își dorește să scape Moldova din sfera ei de influență și se vede acest lucru din poziționarea în teren a actorilor politici pro-ruși”, a adăugat Hrițuc.
Iar dw.com publică un material care scoate în evidență faptul că propaganda rusă rămâne încă foarte puternică în Republica Moldova. Editorialistul Vitalie Ciobanu, scrie că oamenii aflați sub acest suflu toxic trăiesc într-o realitate paralelă, fabricată de posturile TV moscovite. Autoritățile de la Chișinău nu au reușit să le neutralizeze influența nocivă, parțial din motive de legalitate, parțial din considerente politice, pentru a nu "irita" Moscova. Autorul constată că marea vulnerabilitate a țării noastre e sărăcia și criza morală, iar pentru ca schimbarea de mentalitate să se producă, este nevoie de un lung proces de educație și reforme în toate domeniile, mai ales în justiție.
Și dacă vorbim de propaganda rusă, TV8.md dezminte un fals titrat masv pe rețelele sociale și anume informația că NATO ar desfășura acțiuni de militarizare a Moldovei. E o tendință de a induce frică și îngrijorare, notează publicația, care demontează acest fals și care spune că un proiect unic în Republica Moldova, de construcție a unui nod modern de infrastructură pentru transportul internațional de mărfuri, a fost transformat de propaganda rusească într-o sperietoare despre NATO și militarizarea Moldovei. Toată conspirația se bazează pe o postare a fugarului Ilan Șor, combătută de oficiali din Moldova, România și NATO.
Moldovenii contractează mai multe credite ipotecare datorită reducerii dobânzilor, notează Moldova1, cu referire la o cercetare a expertului economic, Veaceslav Ioniță. Acest lucru se datorează în mare parte scăderii ratei dobânzii, care a ajuns la un nivel confortabil pentru populație. Cu toate acestea, cei care deja au un credit spun că dobânda este la fel de mare și cu greu achită rata lunară, iar pentru familiile tinere este mult mai complicat să facă față unui credit ipotecar.
Prețul de export al grâului a coborât la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani, fiind cu circa 26% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023, scrie mold-street.com. Dacă în luna aprilie 2024 acesta a constituit 3.180 de lei pentru o tonă, atunci un an în urmă era de 4.530 lei. Scăderea semnificativă a prețurilor de export a avut loc în contextul unei creșteri cu circa 72% a exporturilor de grâu din Republica Moldova în prima jumătate a acestui an. Principala piață de desfacere a fost România cu o cotă de 65% din total. Pe locul doi la mare distanță se află Italia, urmată de Grecia, Indonezia și Malaezia.
Tot mold-street.com publică o analiză care explică scăderea, în ultima lună, a prețului la carburanți în Republica Moldova. Aceasta este dictată de cotația petrolului la bursele internaționale, care a coborât la cel mai mic nivel din acest an și anume, sub 77 de dolari pentru un baril. Scăderea are loc chiar dacă se atestă o escaladare bruscă a tensiunilor geopolitice după lovitura Israelului în Liban și asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran, fapt ce ar fi putut determina creșterea prețului petrolului.