Externe

Revista presei internaționale: Situație complicată în estul Ucrainei; Proteste în mai multe orașe britanice

Presa internațională descrie situația complicată cu care se confruntă armata ucraineană pe fondul ofensivei treptate a forțelor ruse în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Mai multe publicații urmăresc îndeaproapre campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite reflectând datele noilor sondaje de opinie. În același timp, presa de pe mapamond își concentrază atenția asupra situației din Orientul Mijlociu unde Israelul se pregătește să respingă atacuri aeriene de amploare din partea Iranului și grupărilor pe care le sprijină.

Autoritățile Ucrainei au început duminică evacuarea copiilor și părinților lor din mai multe localități din regiunea estică Donețk, situate aproape de zonele unde Rusia afirmă că a avansat în ultimele zile, relatează Ukrinform. Potrivit publicației, decizia a fost luată din cauza bombardamentelor zilnice la care sunt supuse orașele și satele din zonă. Peste 700 de copii cu familiile lor din patru așezări au fost evacuați ieri spre regiuni mai sigure din Ucraina", a afirmat citat de Ukrinform guvernatorul părții controlate de Kiev în regiunea Donețk, în mare parte ocupată de Rusia. În pofida recentelor câștiguri teritoriale ale forțelor ruse, niciuna dintre părți nu e în stare să schimbe în mod decisiv cursul războiului, subliniază publicația amintind că în prezent, Kievul pregătește organizarea celui de-al doilea summit de pace la care e dispusă să accepte participarea Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat oficial că primele avioane de luptă occidentale F-16 au ajuns în Ucraina, transmite Kyivindependent. El le-a arătat jurnaliștilor câteva aeronave de acest tip, subliniind că numărul lor este deocamdată "insuficient", pentru a pune capăt dominației ruse în spațiul aerian și a asigura localitățile țării de bombardamentele neîncetate ale rușilor, remarcă Kyivindependent. Zelenski nu a dezvăluit numărul aparatelor de zbor primite de Kiev, dar revista britanică Economist scrie că Ucraina a primit 10 dintre cele 79 de avioane de luptă F-16 promise de aliații occidentali. Alte 20 de avioane ar urma să fie livrate până la sfârșitul acestui an, iar celelalte 39 – în decursul anului viitor, precizează Economist. Publicația amintește că Statele Unite au acceptat încă în urmă cu un an furnizarea acestor tipuri de avioane Ucrainei. Însă livrările au întârziat din cauza timpului insuficient de a instrui piloții ucraineni și de a crea infrastructura necesară pentru întreținerea noilor aeronave.

Succesul armatei ucrainene pe câmpul de luptă depinde în primul rând de sprijinul militar american, care depinde la rândul său de poziția pe care o va aborda viitorul președintele al Statelor Unite. În aceste condiții, Kievul și aliații săi europeni urmăresc îndeaproape evoluția campaniei pentru alegerile prezidențiale de peste ocean, îngrijorați că o posibilă revenire a republicanului Donald Trump la Casa albă ar opri orice sprijin pentru Ucraina.

Rezultatele unui nou sondaj de opinie realizat de CBS News arată că vicepreședintele american Kamala Harris, care urmează să candideze la alegerile din noiembrie din partea Partidului Democrat, l-a ajuns pe Donald Trump în intențiile de vot. Potrivit studiului, 50% dintre alegători spun că vor vota pentru Kamala Harris, față de 49% din sufragii pe care ar urma să le obțină candidatul republicanilor Donald Trump. E un avans neînsemnat, pe care președintele Joe Biden care s-a retras din cursă nu l-a avut însă niciodată, notează CBS. Kamala Harris e susținută tot mai mult de femei și de alegătorii de culoare, iar marea provocare pentru ea va fi să mențină această dinamică pozitivă în timpul lunilor rămase până la alegerile din 5 noiembrie.

Între timp, Donald Trump l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin, în timpul unui miting din statul Georgia, pentru schimbul de deținuți care a avut loc săptămâna trecută, în care opt ruși, inclusiv spioni, deținuți în Occident au fost predați Moscovei în schimbul a 16 deținuți din închisorile din Rusia și Belarus, relatează The Washington Post. „A făcut încă o afacere grozavă”, a declarat Donald Trump citat de aceeași publicație. Asemenea laude pun o dată în plus în gardă europenii cu privire la viitoarea poziție a Washingtonului cu privire la războiul ruso-ucrainean, scrie The Washington Post.

BBC transmite că în mai multe orașe britanice continuă tulburările în urma unui atac asupra unui studiou de dans pentru copii din Southport săptămâna trecută, în care trei fete au fost ucise, încă opt copii și doi adulți fiind răniți. Poliția a declarat că a arestat 147 de persoane și că numărul probabil va crește, notează agenția de presă. Revoltații încearcă să incendieze hotelul solicitanților de azil din Rotherham, pe fondul violenței de extremă dreapta, titreză The Guardian. Potrivit publicației, o mulțime de răzvrătiți mascați condusă de extrema-dreapta a încercat să dea foc unui hotel care găzduiește solicitanți de azil, în timp ce alte violențe au izbucnit în toată țara la protestele împotriva imigrației. Aproximativ 700 de persoane s-au adunat în fața Holiday Inn Express din Rotherham, înainte de a se ciocni cu poliția. Poliția din South Yorkshire a declarat că cel puțin 10 ofițeri au fost răniți, menționează The Guardian.

În Orientul Mijlociu situația rămâne extrem de tensionată Israelul așteptându-se la o ripostă de amploare din partea Iranului și Hezbollah după ce liderul aripii politice a grupării Hamas a fost ucis săptămâna trecută la Teheran. The Times of Israel scrie că sunt prevăzute potențiale atacuri în următoarele zile și estimează că loviturile ar putea veni de pe mai multe fronturi. Un atac iranian asupra Israelului ar putea avea loc chiar luni, scrie Axios, care citează oficiali americani și israelieni. În plus, utilizarea sistemului de poziționare globală (GPS) în mari porțiuni din Israel a fost întreruptă pe fondul temerilor privind un atac iminent iranian asupra Israelului, a informat portalul local de știri Ynet.

Cel puțin 95 de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite duminică într-o represiune a poliției împotriva protestatarilor care cer demisia prim-ministrului din Bangladesh , marcând cea mai mortală zi de demonstrații antiguvernamentale care au început în iunie, transmite The Independent. Paisprezece dintre cele 95 de persoane ucise în ultima rundă de violențe erau personal de poliție, observă publicația. În total, peste 285 de persoane au murit în timpul protestelor împotriva unui sistem de cote pentru angajarea guvernamentală .

Presa din India relatează că nouă copii au murit și alți doi au fost răniți duminică după ce un zid s-a prăbușit asupra lor în timp ce participau la un eveniment religios. Potrivit indianexpress, cei nouă copii aveau între 10 și 15 ani. Incidentul a vut loc la o zi după ce alți patru elevi și o femeie au fost uciși când un zid al unei case dărăpănate a căzut peste ei în altă localitate, sâmbătă. O altă elevă și mama ei au suferit și ele răni în urma incidentului. Elevii se întorceau acasă de la școală, iar din cauza ploilor abundente, peretele casei, situat la 20 de metri de școală, s-a prăbușit peste ei, explică indianexpress.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult