Corespondență // Război civil? Cearta noului guvern britanic cu Elon Musk
Confruntat de o săptămână încoace cu violente manifestații anti-imigrație stimulate de extrema dreaptă, guvernul laburist al lui Keir Starmer se confruntă acum și cu critici din partea imprevizibilului miliardar american Elon Musk, care a luat în râs decizia guvernului lui Starmer de a oferi protecție suplimentară moscheilor.
În Birmingham, sute de musulmani, inclusiv bărbați în cagoule și măști, au format un inel de protecție în jurul unei moschei locale și al magazinelor, pe fondul zvonurilor despre un marș planificat de extrema dreaptă.
Luna de miere a lui Starmer cu alegătorii pare așadar să se fi încheiat. Elon Musk și Keir Starmer s-au ciocnit după ce miliardarul patron al rețelei «X» (defunctul Twitter) a afirmat că Marea Britanie se îndreaptă spre un război civil.
Într-un comentariu pe site-ul său de socializare, scriind despre violență, Musk a spus că „ războiul civil este inevitabil ” – o remarcă respinsă în mod explicit de purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru, care a spus că nu există „ nicio justificare” pentru asemenea afirmații. Musk a răspuns apoi la o postare pe X a lui Keir Starmer, punând la îndoială decizia premierului britanic de a oferi protecție suplimentară moscheilor.
Disputa riscă să complice eforturile guvernului de a determina platformele de social media, inclusiv X, să fie mai pro-active în eliminarea dezinformarii, despre care se crede că provoacă revoltele.
Keir Starmer a fost, de asemenea, forțat să răspundă la afirmațiile conform cărora ar exista o „poliție pe două niveluri ” în Marea Britanie, după ce Nigel Farage, unul din ideologii dreptei extreme, a sugerat că revoltele din ultima săptămână au fost tratate mai dur decât alte tulburări și proteste recente.
Guvernul a declarat luni că acțiunile întreprinse de companiile de social media pentru a aborda materialele înșelătoare și inflamatorii „nu merg suficient de departe”.
Peter Kyle, ministrul pentru știință, a ținut discuții individuale cu responsabili de la X, YouTube, Meta, Google și TikTok despre „răspândirea dezinformarii și instigării la ură ”în chestiunea revoltelor.
Între timp, Malaezia, Indonezia, Nigeria și Emiratele Arabe Unite – toate - țări cu populație majoritară musulmană – precum și Australia, au emis alerte de călătorie spunându-le cetățenilor să fie atenți dacă călătoresc în Marea Britanie pe fundalul revoltelor.
Cu toate acestea, guvernul a respins cererile de desfășurare a armatei sau rechemarea Parlamentului ca răspuns la ciocnirile, care au avut loc în cel puțin 16 orașe britanice în ultima săptămână.
Guvernul a acuzat în schimb platformele de rețele de socializare că alimentează protestele, care au fost provocate de afirmații false răspândite online că suspectul de uciderea a trei fete în Southport era un solicitant de azil.
Elon Musk este unul dintre cei mai influenți șefi de tehnologie din SUA, deținând și compania fabricantă de mașini electrice Tesla. El este susținător al candidaturii lui Donald Trump la președinția SUA în acest an.
Autor: Dan Alexe