Economic

Peste 1000 de familii au obținut locuințe noi prin intermediul Programului „Prima Casă Plus

În doar trei luni de la lansarea Programului Guvernului „Prima Casă Plus” peste 1000 de familii au obținut locuințe noi. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au costat între 400 de mii și 2,5 milioane de lei.

Programul a atras mai multe persoane în mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90 la sută din imobile sunt apartamente, ne-a declarat directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu.

„Avem peste 1.000 de dosare care însumează 1,2 miliarde de lei valoare credite a bunurilor finanțate și însumează peste 720 de milioane de lei valoarea garanției care acoperă creditele respective. Este celălalt proces pe care îl urmează o persoană simplă atunci când dorește să obțină un credit ipotecar de la orice instituție financiară din Republica Moldova, cu simplu pas suplimentar că instituția financiară trebuie să obțină o scrisoare de garanție de la ODA, nu o face beneficiarul, o face instituția în numele beneficiarului”.

Totodată, directorul ODA a precizat că programul a devenit mai atractiv, după ce în această vară au fost făcute o serie de schimbări.

„Foarte mulți oameni din Republica Moldova doresc să aibă acces la o locuință proprie. Noi suntem cultural așa dezvoltați. Se datorează faptului că s-a deschis, a devenit mai eligibil pentru o bună parte din populația Republicii Moldova. Mai este faptul că s-a admis în calitate de venituri acceptabile și veniturile, remitențele membrilor familiei care au și un membru aici în Republica Moldova. Plus suma maximă a valorii bunului achiziționat, adică apartamentului sau locuinței. S-a mărit practic cu 150% de la 1 milion la 2,5 milioane de lei”, a menționat Codreanu.

Amintim că programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, iar până vara trecută peste 8 mii de persoane au reușit să obțină locuințe. Conform datelor Ministerului Finanțelor, dintre acestea, peste 5 600 sunt familii, iar peste 2 500 sunt tineri necăsătoriți.

În primul an, proiectul „Prima Casă” a oferit aproximativ 1200 de credite, iar în 2019 peste 2 700. Programul a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, când au fost acordate doar 60 de credite.

Ulterior, în luna august 2024, programul a fost extins, devenind „Prima Casă Plus”, care a facilitat accesul la o finanțare mai mare pentru procurarea locuințelor.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult