Social

612 localități vor implementa diverse proiecte prin intermediul Programului Național „Satul European”

Potrivit reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în unele comunități vor fi construite rețele de apeduct, de canalizare, de iluminat stradal, iar în altele vor fi renovate mai multe școli și grădinițe. Valoarea totală a proiectelor este de 2,8 miliarde de lei, dintre care 300 de milioane le oferă primăriile. Acestea vor fi implementate până în anul 2026.

În satul Cojușna, raionul Strășeni va fi termoizolată Grădinița nr 1 Poienița, iar un teren din apropiere va fi pavat și amenajat, prin intermediul Programului Național „Satul European”. Primarul Igor Crăciun a precizat pentru Radio Moldova că proiectul valorează aproximativ 10 milioane de lei.

"Este o clădire veche, cheltuim mult pentru căldură în sezonul rece. Va fi amenajat si un teren din apropierea grădiniței".

În 223 de comunități vor fi construite sau extinse rețelele de alimentare cu apă și serviciile de canalizare, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, bugetul alocat pentru aceste proiecte este de 1,59 miliarde de lei. Andrei Spînu a mai subliniat că 57 de proiecte au fost selectate pentru instalarea iluminatului stradal, în timp ce alte 198 vizează construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, monumentelor istorice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice.

"Vor fi construiți peste 1172 de km de rețele de apeduct și 221 de km de rețea de canalizare. Următorul pas va fi aprobarea acestor proiecte prin hotărârea de Guvern și introducerea lor în documentul unic de program. După această decizie Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală va începe semnarea contractelor de finanțare a proiectelor".

Ministrul Andrei Spînu a mai precizat că aceste proiecte vor fi implementate până în anul 2026.

"O parte din proiecte vor fi implimentate în anul curent, în funcție de ce vom reuși să facem până la finalul anului, iar o altă parte vor fi implimentate până în 2026. Responsabili de implimentarea proiectelor sunt primarii, ei trebuie să organizeze licitațiile".

În acest apel calitatea proiectelor depuse de primării a fost mult mai bună, a menționat în ședința de Guvern, premierul Dorin Recean.

"Primarii au scris proiecte foarte bune. Acestea sunt mai calitative, pe 21 august Guvernul va aproba aceste proiecte".

Amintim că Programul Național „Satul European” a fost lansat la sfârșitul lunii martie 2022, iar Satul European Expres în 2023. Prin intermediul acestora au fost implementate peste 700 de proiecte de modernizare a comunităților.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult