Externe

Revista presei internaționale: Mizele incursiunii ucrainene pe teritoriul Federației Ruse

Presa internațională comentează efectele incursiunii realizate de armata ucraineană pe teritoriul Federației Ruse, în regiunea Kursk, provocând panică în rândul civililor. Publicațiile străine reflectă și protestele care au cuprins mai multe orașe din Marea Britanie, relatând între timp că autoritățile de la Londra și cele egiptene au cerut operatorilor aerieni să evite zborurile deasupra Iranului și Libanului, în contextul presiunii crescânde în Orientul Mijlociu.

Forțele armate ale Ucrainei au înaintat până la 15 kilometri în adâncul teritoriului Rusiei, consolidându-și pozițiile în mai multe sate din regiunea Kursk, transmite Kyivindendent. Publicația face referire la opiniile mai multor experți ucraineni care spun că prin această operațiune, Kievul a dejucat planurile Kremlinului, care dorea să atace în timpul apropiat regiunea nordică Sumî, după exemplul regiunii Harkov, unde a încercat în luna mai să deschidă un nou front pentru a forța armata ucraineană să-și trimită în zonă trupele dislocate în cele mai fierbinți puncte ale liniei frontului. Acum, Kievul ar urmări să determine Rusia să-și retragă o parte a forțelor sale din Donbas, pentru a le împiedica înaintarea spre orașele strategice Pokrovsk și Torețk din regiunea Donețk.

Armata Ucrainei surprinde Rusia printr-o mutare peste graniță, titrează The Wall Street Journal. Incursiunea surpriză a provocat panică în rândul civililor și a forțat Moscova să introducă trupe suplimentare în zonă, scrie publicația. Defensiva Ucrainei e slăbită în anumite sectoare ale liniei frontului, iar după incursiunea armată în regiunea Kursk, Rusia e nevoită să-și repoziționeze trupele care înaintează în regiunea Donețk, constată The Wall Street Journal. În plus, această operațiune militară a ridicat moralul militarilor ucraineni, intimidând în același timp trupele ruse, remarcă la rândul său publicația britanică Independent.

În ciuda afirmațiilor de la Moscova că situația e sub control, bloggerii militari ruși au dat un răspuns furios la eșecul ministerului apărării de a poteja Kursk-ul, scrie The Telegraph.

SUA vor să cunoască „obiectivele” Ucrainei în incursiunea în Rusia, titrează Kyiv Post. „Vom contacta armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele lor”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, întrebată despre operațiune.

BBC transmite că în Marea Britanie, continuă revoltele după ce săptămâna trecută un adolescent de 17 ani a înjunghiat trei fete și a rănit alți opt copii și doi adulți într-o sală de dans de lângă Liverpool. Protestele nu se potolesc în pofida asigurărilor date de autorități că autorul crimei nu e imigrant precum s-a vehicluat, ci un tânăr de origine musulmană născut în Anglia, subliniază BBC. Potrivit serviciului britanic de presă, justiția a început deja să pronunțe primele sentințe împotriva participanților la pogromuri, care au fost arestați săptămâna trecută în diferite orașe din Anglia în timpul ciocnirilor cu poliția.

The Guardian scrie că în urma primelor sentințe, autoritățile au mobilizat mii de polițiști, pregătindu-se de intensificarea violenței și tulburărilor sociale alimentate de extremiștii radicali de dreapta care au asediat zeci de orașe din țară în ultima săptămână. Mii de protestatari anti-rasism s-au adunat în Anglia și au format scuturi umane pentru a proteja centrele de azil pentru migranți, după ce poliția a avertizat că forțele de extrema dreaptă sunt sunt gata să continue dezordinile în masă, mai scrie The Guardian.

Evreii din Marea Britanie documentează un record de 2.000 de incidente antisemite în prima jumătate a anului 2024, notează The Times of Israel. Cifra marchează un maxim istoric pentru o perioadă de 6 luni și este în creștere cu 100% față de anul precedent, menționează publicația.

Marea Britanie și Egiptul au cerut companiilor lor aeriene să evite azi spațiul aerian iranian și libanez, pe fondul temerilor tot mai mari de un posibil conflict mai amplu în regiune, după uciderea unor membri de rang înalt ai grupărilor militante Hamas și Hezbollah, transmite Reuters. Potrivit agenției de presă, companii aeriene din mai multe țări ale lumii își revizuiesc programul pentru a evita spațiul aerian iranian și libanez, de teamă că Teheranul ar putea ataca Israelul ca răspuns la uciderea liderului aripii politice a grupării Hamas.

Totuși, o veste menită să potolească spiritele în regiune vine din partea unor diplomați de la Teheran care au declarat pentru site-ul postului TV de limbă persană, Iran International, că președintele nou ales al Iranului, Masoud Pezeshkian, l-a rugat pe liderul suprem Ali Khamenei să se abțină de la atacarea Israelului, avertizându-l cu privire la impactul devastator asupra președinției sale. Potrivit sursei citate, dorința de răzbunare nu este împărtășită de toți oficialii de rang înalt de la Teheran, deoarece există voci care își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialele repercusiuni, conchide postul TV Iran International care își are sediul la Londra.

Marea Barieră de Corali - cea mai fierbinte din ultimii 400 de ani, iar acest fapt trezește semne de îngrijorre privind supraviețuirea sa pe fondul încălzirii globale în curs, transmite NewsWeek. Publicația precizează că Marea Barieră de Corali din Australia este foarte importantă pentru ecosistem și economia locală, dar este amenințată de fenomenul numit „albire”. În această stare, coralii devin extrem de vulnerabili, ceea ce înseamnă că cel mai probabil vor muri. „Reciful este în pericol și, fără acțiuni semnificative, generația noastră ar putea fi martoră la pierderea uneia dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii”, a declarat Benjamin Henley, autorul principal al studiului și lector de management urban durabil la Universitatea din Melbourne pentru Associated Press. În întreaga lume, recifele sunt un factor de bază al producției de fructe de mare și al turismului, observă AP.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult