Social

Ministerul Energiei îi cere CSE să instituie stare de alertă timpurie pe piața gazelor naturale din R. Moldova

Ministerul Energiei inițiază procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Decizia a fost luată la propunerea „Vestmoldtransgaz”, după ce Kievul a informat Chișinăul că sunt posibile întreruperi de gaze din Rusia, din cauza operațiunilor militare din Kursk, localitatea Sudja, unde se află un hub logistic de transportare a gazelor din Rusia inclusiv în regiunea transnistreană și Europa, prin Ucraina. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) are la dispoziție 12 ore pentru a se întruni în ședință, ca să examineze propunerea Ministerului.

„La moment nu există întreruperi, nu există careva situații de urgență, nu există vreun risc iminent pentru sistem, însă operatorul de transport din Ucraina a sesizat ieri seara operatorul că există un risc posibil în care, ca și orice acțiune militară, pot surveni anumite restricții. La moment, stația din Sudja funcționează în regim normal, dar având în vedere sesizarea din partea colegilor din Ucraina, astăzi dimineață am convocat o ședință unde am discutat scenariile, situația și posibilitățile de intervenție”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Oficialul a anunțat că Ministerul a expediat o solicitare în adresa CSE prin care îi cere instituirea stării de alertă timpurie pe piața energetică.

„Starea de alertă timpurie presupune că există un risc care se monitorizează, se urmărește, dar nu se intervine. CSE va decide dacă se instituie și care este necesitatea de intervenție și dacă ea este”.

Ministerul a precizat că gazele naturale sunt livrate prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal. În același timp, oficialul a declarat că pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață.

„La moment, nu există este risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”.

Autoritățile ruse au declarat stare de urgență în regiunea Kursk, pe fondul continuării atacului transfrontalier al trupelor ucrainene, în cea mai mare incursiune pe teritoriul Rusiei, de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022. Potrivit oficialilor ruși, cel puțin 5cinci civili au fost uciși și 31 răniți. Președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a lansat o provocare majoră și că bombardează fără discernământ ținte civile.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult