46 de școli din R. Moldova vor fi renovate energetic cu sprijinul BIRD
46 de școli din țară vor fi mai eficiente energetic și vor reduce consumul de energie cu până la 65% după implementarea Proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Republica Moldova (STEEM)”. Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri în luna mai și semnat astăzi. Investițiile în renovarea energetică a școlilor și clădirilor publice nu doar că vor reduce semnificativ consumul de energie, dar vor aduce și beneficii directe pentru mii de tineri, profesori și angajați a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Prin semnarea acestui acord, facem un pas important spre asigurarea unei tranziții durabile către eficiența energetică în Republica Moldova. Investițiile în renovarea energetică a școlilor și clădirilor publice nu doar că vor reduce semnificativ consumul de energie, dar vor aduce și beneficii directe pentru mii de tineri, profesori și angajați. Cu acest proiect inclusiv vrem să testăm o nouă abordare în ceea ce ține de investițiile în clădirile publice, pentru că astăzi noi plătim bani pentru energia care o irosim. Este un proiect care va contribui la modernizarea infrastructurii noastre și la îmbunătățirea calității vieții pentru cetățenii noștri”, a declarat Victor Parlicov în cadrul evenimentului.
Acesta este primul proiect dintr-o serie dedicate eficienței energetice care vor fi susținute de Banca Mondială în Republica Moldova, a precizat Directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.(DOBRAIA). Urmează mesajul tradus.
„Acest proiect reprezintă un efort considerabil din partea Guvernului pentru a asigura eficiența energetică a clădirilor publice și pentru a îmbunătăți sistemul de încălzire centralizată în Republica Moldova. Este primul dintr-o serie de proiecte pentru eficiență energetică care vor fi susținute de Banca Mondială în Republica Moldova, fiind un proiect important, parte a programului național privind securitatea și eficiența energetică. De asemenea, investițiile vor contribui la combaterea schimbărilor climatice și a sărăciei energetice, o problemă semnificativă în Republica Moldova”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.
Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de peste 54 de milioane de dolari, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.