Revista presei // România va susține securitatea energetică a Republicii Moldova și dispune de capacitatea necesară pentru a face față provocărilor actuale
România va susține securitatea energetică a Republicii Moldova și dispune de capacitatea necesară pentru a face față provocărilor actuale, iar concernul rus Gazprom va încerca să reorienteze fluxurile în așa fel, încât Republica Moldova să fie asigurată cu gaze naturale. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
România va susține securitatea energetică a Republicii Moldova și dispune de capacitatea necesară pentru a face față provocărilor actuale, scrie bani.md cu referire la mesajul ministrului Energiei de la București, Sebastian Burduja transmis după ce autoritățile de la Chișinău au instituit starea de alertă timpurie pe piața gazelor naturale, ca urmare a evenimentelor din regiunea Kursk. „Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului,” a subliniat oficialul roman.
Iar Moldova 1 titrează că dacă va fi sistat tranzitul de gaze naturale spre Ucraina, compania rusă Gazprom va încerca să reorienteze aceste fluxuri prin Marea Neagră, Turkstream și apoi prin gazoductul transbalcanic Bulgaria-România-Republica Moldova. Este declarația expertului în energetică, Sergiu Tofilat care este de părere că Gaprom are obligația să ne aducă tranzitul până la hotarul cu R. Moldova și să-și asume cheltuielile în acest sens. „Pentru noi este important faptul că din gazul pe care continuă să-l livreze Gazprom malului stâng pe gratis, să fie produsă energie electrică pentru noi”, a menționat Sergiu Tofilat.
Prețurile de referință la gazele naturale în Europa cresc din nou din cauza temerilor privind perturbările tranzitului rusesc, scrie realitatea.md cu referire la agenția Bloomberg. Joi, prețurile au atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii decembrie și au ajuns la 38,99 euro per Megawatt-oră. De la începutul lunii aprilie, prețurile au crescut cu aproximativ 40%. Deși amploarea înaintării ucrainene în jurul orașului Sudja nu este clară, Gazprom a dat asigurări că va continua să livreze gaze prin stația Sudja, notează publicația.
Un vot negativ la referendum ar reprezenta o fereastră de oportunitate extrem de rară ratată de R. Moldova. Deschide.md propune un interviu cu vicepremierul pentru Intergrare Europeană, Cristina Gherasimov care a menționat că un vot pozitiv va fi cel mai puternic semnal politic că suntem uniți și ne dorim siguranța zilei de mâine. „Dacă cetățenii vor decide că nu-și doresc să vadă R. Moldova în UE, va fi o altă fereastră de oportunitate ratată în istoria R. Moldova.”
R. Moldova duce tratative cu Uniunea Europeană pentru a-i pune pe lista neagră și a-i sancționa pe o serie de oligarhi, care, alături de Rusia, contribuie la destabilizarea statului. Printre aceștia se numără Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Veaceaslav Platon. Euronews România a publicat un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, care a vorbit inclusiv despre eventualele planuri de răsturnare a conducerii de la Chișinău și cât de pregătită este țara noastră să răspundă acestor provocări. Potrivit lui, partenerii externi au atras atenția să fim vigilenți și să nu ne lăsăm manipulați de niște forțe interne și externe care doresc escaladarea situației interne și crearea unor motive false pentru a permite Federației Ruse să ne implice în conflict.
Tergiversarea examinării cauzelor penale de rezonanță reprezintă o problemă majoră pentru sectorul justiției, scrie Ziarul de Gardă. În prezent, pe rolul instanțelor de fond din R. Moldova se examinează, de mai bine de cinci ani, 822 de cauze penale în care figurează 1845 de inculpați. Între acestea sunt dosarele Laundromat și cel al fugarului Ilan Șor. Potrivit Procuraturii Generale, fenomenul tergiversării examinării cauzelor penale crește anual cu 20%. Printre motive sunt neprezentarea în proces a părților, martorilor și apărătorilor, volumul mare de lucru al judecătorilor, lipsa magistraților în instanțe sau necesitatea acumulării probelor suplimentare.
Bonusuri pentru fiecare „client”, test cu detectorul de minciuni și salarii în plic — așa funcționează call centrele din Chișinău, care se ocupă de escrocherii. Newsmaker.md propune un material realizat în baza măturiilor unui fost angajat, care a povestit detalii din schemele aplicate, cum sunt instruiți angajații, mesajele manipulatorii folosite pentru a ademeni clienți din toată lumea. Astfel, dornici de a îmbogăți la bursă peste noapte, mii de oameni au căzut în plasa escrocilor investind și mii de euro, iar în final s-au trezit fără bani și blocați. Detalii, găsiți în articol.
Pe parcursul anilor 2023-2024, doar în zece cazuri de malpraxis a fost pronunțată o decizie definitivă. Anticoruptie.md propune un material despre cum, de cele mai multe ori, deși instanța i-a declarat vinovați pe medicii acuzați de neglijență, totuși din cauza tergiversării examinării cauzei, aceștia scapă de închisoare. Între timp, zeci de persoane care au suferit consecințe dramatice în urma unor intervenții medicale nereușite bat pragurile instituțiilor medicale și instanțelor pentru a-și găsi dreptatea. Cazul unui cuplu care din cauza erorilor admise de doctori și-a pierdut copilul la naștere, dar și date despre dosarele inițiate, citiți în articol.