Revista presei internaționale: Atacul Ucrainei umilește armata rusă; Donald Trump, tulburat de ascensiunea lui Kamala Harris
Presa internațională urmărește acțiunile desfășurate de armata ucraineană, care în ultimele 4 zile a reușit să ocupe mai multe localități din regiunea rusească învecinată, Kursk. Ziarele străine reflectă noi detalii privind cursa prezidențială din statele Unite și relatează despre evoluția conflictului din Orientul Mijlociu, unde Israelul se pregătește de un posibil atac militar din partea Iranului.
Ziarele internaționale urmăresc în continuare luptele duse de armata ucraineană pe teritoriul Federației Ruse, urmărind și reacțiile în rândul partenerilor Ucrainei la această mișcare fără precedent.
În regiunea Kursk a Federației Ruse continuă lupte aprige pentru a patra zi la rând, scrie Unian, precizând că armata Ucrainei a ocupat cel puțin unsprezece localități din regiune cu o suprafață de peste 350 de kilometri pătrați. Potrivit publicației, mai multe orașe și sate sunt supuse atacurilor cu rachete și drone, iar epicentrul acțiunilor militare a devenit orașul Sudja de unde s-au refugiat peste trei mii de localnici. Chiar dacă Ministerul rus al Apărării susține că ofensiva ucraineană a fost oprită cu ajutorul artileriei și aviației, corespondenții militari ruși afirmă contrariul, observă Unian. Cei din urmă relatează că trupele ucrainene continuă să avanseze, în timp ce zeci de militari ruși se predau renunțând să lupte.
Atacul surpriză al Ucrainei de la Kursk a umilit armata rusă, titrează The Telegraph. Cu avioanele F-16 sosind pe linia frontului, Putin are multe motive de îngrijorare, consideră editorialistul publicației britanice. În mai puțin de patruzeci și opt de ore, Ucraina a cucerit mai mult teritoriu decât în timpul întregii nefaste contraofensive din vara anului 2023, observă The Telegraph. Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoleac, a declarat, citat de aceeași publicație, că Ucraina și-a lansat ofensiva în Kursk pentru a-și consolida viitoarea poziție de negociere. Se discută un schimb de teren Harkiv-pentru-Kursk. Deși nu este clar dacă Ucraina poate deține sate în Kursk, ofensiva a arătat că pătrunderea teritoriului rusesc este mai ușoară decât distrugerea fortificațiilor Rusiei din estul Ucrainei, conchide The Telegraph.
Autoritățile de la Kiev nu comentează confruntările militare din regiune, notează presa străină. Totuși, mai multe publicații între care Interfax- Ucraina relevă câteva declarații făcute de consilierul prezidențial, Mihail Podoleac potrivit căruia, luptele din Kursk ar putea influența pozitiv posibilele negocieri de încetare a focului la viitorul summit internațional pentru pace pe care Kievul vrea să-l organizeze cel târziu în noiembrie.
Autoritățile ucrainene nu au informat Statele Unite despre incursiunea în regiunea Kursk, transmite Washington Post cu referire la declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului American de Stat, Matthew Miller. El a precizat însă, citat de publicația americană, că Ucraina are dreptul legitim de a se apăra atacând țintele militare aflate pe teritoriul Rusiei. Publicația notează că deși obiectivul precis al incursiunii Ucrainei este neclar, pe lângă potențialul deturnare a trupelor ruse din regiunea Donețk din estul Ucrainei, Kievul ar putea încerca să câștige pârghii în negocierile viitoare. Oricare ar fi motivul, ofensiva din Kursk a pus o nouă presiune asupra lui Putin, deoarece rușii de rând au trebuit să fie evacuați din regiune unde s-au confruntat cu unele dintre aceleași tipuri de bombardamente pe care le-au suportat civilii ucraineni din partea forțelor ruse timp de mai bine de doi ani.
Iar Ukrinform scoate în evidență reacția președintelui comisiei de apărare din Bundestag-ul german, Marcus Faber, care le-a „dorit succes forțelor ucrainene care au pătruns în regiunea Kursk”. "Cine începe un război de agresiune împotriva țării vecine își transformă și propriul teritoriu într-o zonă de război, spune politicianul german, citat de Ukrinform.
Euronews se întreabă care este finalul jocului? Postul paneuropean de televiziune remarcă faptul că Zona de incursiune a armatei ucrainene este de mare importanță economică și energetică. Și asta pentru că în orașul rusesc Sudzha ocupat de forțele ucrainene se află singura stație de transbordare a gazelor naturale rusești care sunt livrate spre Europa prin Ucraina. Conform datelor Reuters, în prezent, aproximativ 42 de milioane de metri cubi de gaz trec zilnic prin Sudzha, volumul anual de tranzit fiind de aproximativ 14 miliarde de metri cubi.
Între timp, presa occidentală urmărește schimbările care se proliferează în peisajul politic din Statele Unite, cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale. Trump lansează dezbateri cu Harris în încercarea de a remodela cursa electorală, titrează Bloomberg. Publicația scrie că Donald Trump e nevoit să revină în lumina reflectoarelor după ce în ultimele săptămâni a pierdut întâietatea în sondajele de opinie care-l dădeau anterior câștigător sigur al alegerilor. Democrații au fost încurajați de decizia președintelui Joe Biden de a se retrage din cursa electorală, iar sondajele arată acum o creștere a sprijinului pentru Kamala Harris, relevă Bloomberg. Ascensiunea lui Harris l-a tulburat pe Trump, titrează The New York Times. Potrivit publicației, aliații lui Donald Trump vor ca acesta să vorbească despre probleme, dar pare distras și concetrat pe critici în adresa lui Kamala Harris. Uneori, pare că Trump nici măcar nu percepe noua realitate politică – și anume că nu mai este într-o cursă electorală împotriva lui Biden, conchide NYT.
Fostul președinte Donald Trump spune că a acceptat oferta din partea ABC News de a prticipa la dezbateri cu vicepreședintele Kamala Harris pe 10 septembrie. De asemenea, Harris a confirmat participarea ei la dezbatere și le-a spus reporterilor joi seară că așteaptă cu nerăbdare evenimentul, transmite postul de televiziune ABCnews.
Statele Unite au avertizat Iranul că guvernul său nou instalat și economia sa ar putea suferi o lovitură devastatoare, dacă va organiza un atac major împotriva Israelului, a relatat joi The Wall Street Journal (WSJ), citând un oficial american anonim. Avertismentul a fost transmis Teheranului atât direct, cât și prin intermediari, afirmă oficialul american, fără a da detalii. Mesajul SUA către Teheran, nu a fost conceput ca o amenințare cu desfășurarea unei acțiuni militare americane împotriva unor ținte din Iran, ci ca un avertisment cu privire la riscurile de a provoca un răspuns militar puternic din partea Israelului, notează The Wall Street Journal. Washingtonul nu are încă indicii clare despre amploarea și momentul când ar putea Irannul să atace Israelul, ca răspuns la uciderea liderului politic al grupării Hamas la Teheran. Însă potrivit publicației The Times of Israel cele mai recente informații sugerează că un atac aerian masiv ar putea avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.
Negociatorii vor zbura săptămâna viitoare pentru a finaliza cadrul acordului pentru ostatici, titrează The Times of Israel, în contextul războiului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas. „Este timpul să aducem o alinare imediată atât oamenilor îndelung suferinzi din Gaza, cât și ostaticilor îndelung suferinzi și familiilor lor. A sosit momentul să încheiem acordul de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor și a deținuților”, se arată în declarația semnată de președintele american Joe Biden, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și emirul Qatar Tamim bin Hamad Al Thani. Mediatorii au cerut Israelului și Hamas să reia discuțiile joia viitoare, fie la Cairo, fie la Doha, pentru a sigila detaliile finale și a începe implementarea acordului „fără întârzieri”.