Social

Revista presei // O eventuală sistare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană poate crea un deficit de energie electrică în Republica Moldova

O eventuală sistare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană poate crea un deficit de energie electrică în Republica Moldova. Trei companii moldovenești, care în pofida sancțiunilor au livrat piese avia Rusiei, au rămas fără licențe de activitate. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Atacurile din Kursk nu au afectat livrările de gaze în R. Moldova, însă există riscuri, scrie Moldova 1. Expertul în energetică Ion Preașcă avertizează că o eventuală sistare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană ar putea avea consecințe grave pentru producția de energie electrică în regiune și, implicit, pentru securitatea energetică a malului drept al Nistrului. Centrala electrică de la Cuciurgan, care funcționează exclusiv pe baza gazelor rusești, furnizează aproximativ 90% din necesarul de energie al malului drept. Dacă tranzitul de gaze prin Ucraina este oprit, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu un deficit semnificativ de energie electrică.

Ce este de fapt, starea de alertă timpurie, instituită în sectorul gazelor naturale? Mold-street.com vine cu o explicație detaliată a tipurilor, dar și măsurile ce urmează a fi întreprinse de către autorități și companiile din acest sector. Astfel, nivelul de alertă timpurie este primul nivel și este instituit „în cazul în care există informații sigure cu privire la faptul că ar putea avea loc un eveniment care ar putea afecta aprovizionarea cu gaze naturale”. Acesta este urmat de nivelul de alertă, atunci când cererea de gaze este mare, dar piața poate gestiona livrările. Și ultimul nivel, cel de urgență, care este instituit în cazul în care se atestă deja o întrerupere a furnizării gazelor, iar oferta este insuficientă pentru a satisface cererea.

Trei companii din R. Moldova care în pofida sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, au livrat piese avia Rusiei au rămas fără licențe de activitate, scrie deschide.md. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Mai exact, companiile sancționate intermediau vânzări de piese pentru avion companiilor rusești. Membrii Consiliului au înaintat propunerea de a refuza avizarea prealabilă a investițiilor pentru companiile date din cauza că acestea au colaborat cu persoane fizice sau juridice din statele care reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

Înverșunarea cu care Moscova se opune oricărei aprecieri obiective a defunctei URSS, demonstrează că Rusia de azi nu se dezice, ci, dimpotrivă, dorește să preia moștenirea ideologică imperială în relațiile cu fostele „republici-surori”. Ziarul Național a publicat un editorial semnat de Nicolae Negru care astfel, explică declarațiile rupte de realitate, pe care la face Moscova la adresa Chișinăului. Aici, editorialistul face referire la reacția autorităților ruse la declarația președintelui Parlamentului Igor Grosu că prin foametea organizată din anii 1940, basarabenii au fost supuși genocidului. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt de la Ministerul de Externe al Rusiei a învinuit pentru foametea din RSSM… armata română, care, retrăgându-se în 1944, nu avea cum să ia recolta anului 1946. Anume puterea sovietică i-a lăsat pe țărani fără pâine, iar funcționarii sovietici au fost premiați pentru zelul cu care cu care îi prădau pe țăranii loviți de secetă, se spune în material.

Numărul de identificare al alegătorului, data nașterii, fotografia cu fața sa făcută simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot. Acestea sunt condițiile pentru înregistrarea cetățenilor moldoveni care vor dori să voteze prin corespondență, scrie IPN. Comisia Electorală Centrală a aprobat Instrucțiunea privind identificarea alegătorilor de la distanță prin mijloace digitale pentru exercitarea votului prin corespondență. Procedura de identificare va parcurge câteva etape. Votul prin corespondență va fi implementat pentru scrutinul din 20 octombrie în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.

Unul din patru tineri din Republica Moldova nu are nicio ocupație și doar unul din trei învață. Agora.md a publicat o analiză realizată de IDIS Viitorul, care relevă faptul că din cauza natalității reduse, în scădere este și numărul tinerilor, și care, după ce termină studiile, aleg să plece peste hotarele țării. O altă constatare este că în ultimii 10 ani, numărul tinerilor care învață este în creștere cu aproape 7 %. Publicația mai menționează că în prezent, 41,9% dintre tinerii din Republica Moldova sunt plecați peste hotare.

Suntem în pragul unei epidemii de consum a țigaretelor electronice în rândurile adolescenților, scrie realitatea.md. Potrivit specialiștilor, acum cei mai tineri fumători au vârsta de 11 ani.

Adolescenții dau preferință țigărilor electronice pentru că le consideră mai puțin dăunătoare și nu lasă miros, pentru a fi descoperiți de părinți. Directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Ion Șalaru a menționat însă că țigaretele electronice afectează nu doar plămânii, dar mai ales creierul. Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere.

Citește mai mult